FOTO: Libertatea

INVESTIGAȚIE. Ca să scape de faliment și să-și îndeplinească planul de a deveni lider de piață și a deturna mai mulți bani din polițele RCA, City Insurance a inventat un cont bancar cu 50 de milioane de euro. Nici contul și nici banii împrumutați nu erau reali. ASF n-a verificat și trucul a ținut. La final, patronii City și complicii s-au premiat pentru succes, conform documentelor oficiale pe care ziarul Libertatea le-a descoperit.

Dobânzi cu bani reali, încasate pentru împrumuturi ireale. „Comision de succes”, primit după ce statul și asigurații au fost escrocați. Asta s-a întâmplat de mai multe ori în istoria City Insurance, după cum probează un set de documente găsite de Libertatea.

Documentele sunt corelate cu acte publice, consultate de ziar, și cu mărturii ale oamenilor din asigurări. Povestea începe în 2017.

RCA: un miliard de euro pe an plătiți de români

Românii, persoane fizice și firme, plătesc aproximativ un miliard de euro pe an pentru asigurările RCA. Când obții 43% din piața RCA, cum a reușit City Insurance în 2020, încasezi 400 de milioane de euro. În fiecare an.

Dar ca să ajungă lider, City avea nevoie de garanții de solvabilitate. În 2017 nu le avea și atunci a mințit că deține în banca elvețiană Axion SWISS Bank contul cu numărul 14878488, unde a primit un împrumut de 50 de milioane de euro. De fapt, nici contul și nici banii nu existau, conform dezvăluirilor făcute marți, 24 ianuarie 2023, de Libertatea.

Citește investigația jurnaliștilor de la Libertatea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here