FOTO alba24.ro

Iarna nu se dă plecată din România. După o lună ianuarie ca de primăvară, vremea se răcește puternic și în mai multe zone din țară va ninge.

Meteorologii anunță că temperaturile vor scădea până la minus 10 grade Celsius. În sud-vest, sud şi est vor fi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă și ninsoare.

În weekend sunt anunțate ninsori, posibil abundente dar și un posibil episod de viscol sever (care va trebui confirmat de modelările din zilele următoare).

Cum explică experții alternața episoadelor de incălzire/răcire a vremii

Începând de joi, un ”arctic blast” (o coborâre polară deosebit de intensă din altitudine, sparge acest brâu anticiclonic, ajunge în Marea Mediterană și declanșează o ciclogeneză destul de puternică.

Astfel că, un ciclon mediteraneean adâncit (cu valori de 1002 milibari în centrul său) va începe deplasarea spre sudul și sud-estul continentului European, deci și spre România.

Iarna cuprinde toată Europa

Astfel, weekendul va aduce o răcire semnificativă pe întreg continentul european, deci și la noi, cu temperaturi și cu –6, –8 grade sub normalul perioadei. Sunt șanse foarte mari ca ultimul weekend din ianuarie să aducă un episod de viscol sever.

Iarna vine în forţă și în Europa. E viscol, ninge și e ger inclusiv în regiuni unde, în această perioadă a anului, temperaturile sunt mai blânde.

CROAŢIA

În toată Croația, ninsorile și vântul puternic au dat peste cap traficul. Cele mai afectate zone sunt cele montane și coasta Adriatică.

”Catastrofă, catastrofă ! Plugul n-a trecut prin Rijeka. La întoarcere, e ceva mai bine, dar în sensul de dus, e catastrofă”, povestește un șofer.

Croații sunt sfătuiți să nu iasă cu mașina, decât dacă au vreo urgență. Ninge neîncetat, iar curățarea șoselelor decurge anevoios.

SPANIA

Insula Majorca se confruntă cu ninsori și frig cum n-au mai fost în ultimii cinci ani. Dar locuitorii insulei uită de bătăile de cap provocate de vremea rea și se bucură de zăpadă.

”De 5 ani aşteptăm să vedem asta. Am avut ierni sărace în zăpadă, aşa că ne bucurăm de darul primit acum” spune Alberto Darder, geograf.

ITALIA

Asupra Italiei s-a abătut un front atmosferic rece, care a adus ninsori abundente chiar şi în regiunile sudice. Şcolile din multe localităţi au fost închise din motive de siguranţă.

SLOVENIA

Și în Slovenia iarna s-a instalat în forță. Traficul e grav perturbat, atât cel aerian, cât și traficul rutier. În unele zone din Slovenia, în special în sud-estul țării, nu a mai nins așa de mult de 5 ani.

Portul Koper a fost închis. Navele nu mai pot fi primite, din cauza vântului violent, care depășește 120 de kilometri pe oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here