Mircea Carp, cunoscutul realizator de emisiuni de la Radio Vocea Americii și Europa Liberă, a împlinit pe 28 ianuarie 2023 minunata vârstă de 100 de ani.  Joi, 26 ianuarie 2023,  Fundația Culturală Memoria și Fundația Academia Civică au organizat  o seară aniversară – Mircea Carp la 100 de ani. Evenimentul a avut loc   la Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

,,În cursul celor aproape 45 de ani la «Vocea Americii» și la «Europa Liberă» nu m-am prezentat niciodată la microfon fără să fiu conștient că mă adresez fraților mei de acasă. Toate editorialele, toate articolele scrise, toate informațiile pe care le transmiteam, toate momentele pe care le descriam erau destinate ascultătorilor din țară, pentru că dorința mea era ca ei să afle adevărul, incomod uneori, adevărul care poate mâhnea, dar de cele mai multe ori trebuia transmis și sunt sigur că a fost pentru mulți o sursă de inspirație pentru rezistența internă, nu cu arma în mână, cu manifestări sau acte de bravură, ci pur și simplu rezistența internă de a trăi sub un regim inuman. De aceea, poate veți înțelege de ce fiecare program politic pe care-l terminam se încheia cu cuvintele pe care le moștenisem din țară, de la români (nu le inventasem eu), erau cuvinte pe care le rosteau de ani și ani mulți oameni, pe care însă mi le-am însușit pentru că prin ele voiam să dau speranțe celor care mă ascultau, celor care ne ascultau, acele cuvinte de care mulți își amintesc, desigur, fiind folosite de mulți în perioada «de aur» a țării noastre și pe care le păstrez și astăzi în sufletul și în mintea mea: Să auzim numai de bine!“ spune Mircea Carp.

Biografie

Mircea Carp s-a născut la 28 ianuarie 1923 la Gherla,  dintr-o familie de militari, oameni politici și cărturari care au contribuit la făurirea României Mari. A urmat, între altele, Liceul Militar „Gh. Macarovici” din Iași și a absolvit Colegiul Național „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu/Predeal. A urmat Școala de Ofițeri de Tancuri în Germania terminând al șaptelea în promoția sa. În iunie 1944 a fost avansat la gradul de sublocotenent în Armata Română. A participat cu detașamentul blindat „Colonel Matei” la întreaga campanie de eliberare a Ardealului de Nord, din august până în 25 octombrie 1944, când a fost eliberată ultima bucată de pământ românesc și a fost rănit. A fost decorat de regele Mihai cu Ordinul Coroana României cu Spade și Panglica de „Virtute Militară”. Doi ani mai târziu, în 1946, a fost epurat din armată de regimul pro-comunist pentru atitudinea sa refractară. În 1947 a fost arestat, iar după câteva luni eliberat. A reușit să se refugieze în străinătate, întâi în Austria apoi în SUA, unde a fost director la Radio Vocea Americii. Mai târziu s-a reîntors în Europa fiind transferat la Radio Europa Liberă. În paralel cu cei 50 de ani de activitate la cele două posturi de radio, Mircea Carp a fost activ în lupta de demascare a regimului comunist din țara natală, atât în exil cât și mai târziu la reîntoarcerea în țară: în Academia Româno-Americană de Artă și Știință (ARA) California, „Apoziția” München și în România la: Alianța Civică, Memorialul Sighet, Consiliul consultativ al revistei Memoria și Asociația Tradiția Cavaleriei. La 1 decembrie 2000 a fost decorat de către președintele Emil Constantinescu cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, „pentru contribuția cu totul deosebită adusă promovării democrației și culturii române în lume”, iar Regele Mihai l-a decorat pentru a două oară în 2015 cu Crucea Casei Regale. Mircea Carp trăiește în München și continuă să fie prezent în diferite activități și manifestări cu profil românesc, ca de pildă, reluarea emisiunilor postului de radio Europa Liberă.

Două volume de carte

Împlinirea vârstei de 100 de ani a fost  marcată prin două proiecte editoriale. Primul volum Mircea Carp conține articolele publicate de-a lungul anilor în Memoria – revista gândirii arestate, alături de o serie de texte omagiale din partea celor care l-au cunoscut. Al doilea reprezintă ediția a II-a a lucrării sale ,,Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!“   ,,Mircea Carp nu a făcut o carieră militară așa cum visa pe când era tânăr ofițer în oștirea Regelui Mihai. Dar a păstrat în întreaga sa viață atitudinea unui oștean gata de luptă pentru cauza românească. Curajul de a rosti adevărul cheamă curajul luptei, iar lumea este un front deschis pe care adevărații jurnaliști duc grele bătălii. Cei 100 de ani ai domnului Mircea Carp, pe care îi poartă cu eleganță și demnitate, conțin și exprimă istoria unui secol, așa cum îi place să-și amintească: „Cineva îmi spunea că am făcut istorie: Am trăit istorie!”(Ana Blandiana).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here