Partidul cancelarului Karl Nehammer, ÖVP, a pierdut zece procente în alegerile locale din Austria Inferioară. A fost suspectat că a blocat aderarea României la Schengen pentru a evita un astfel de rezultat. Deși ÖVP rămâne cel mai mare partid, cu aproape 40%, Nehammer poate pierde conducerea acestuia.

Exit-pollurile arată că scorul ÖVP a scăzut de la 49,6% la 39,7%, “o pierdere masivă de voturi”, comentează DerStandard, care mai arată că Nehammer trebuie “să ridice steagul alb”, adică să plece de la conducerea partidului. Partidul de extremă dreapta, FPÖ, urcă însă la peste 25% din voturi, în ciuda discursului rasist pe față, și devine al doilea cel mai mare partid din Austria Inferioară.

Partidul cancelarului Karl Nehammer, ÖVP, pierde nu numai majoritatea în parlamentul regional dar va mai rămâne cu doar patru din cele nouă locuri ale guvernului din regiunea Austria Inferioară, față de șase câte a avut până acum, un minim istoric, mai arată presa austriacă.

Numeroși comentatori au interpretat gestul Austriei de la finalul anului trecut, de a deveni brusc și surprinzător un opozant al aderării României la Schengen (pe care până atunci o susținuse), ca fiind de fapt o manevră a cancelarului Nehammer de a salva scorul partidului său, de la o iminentă scădere în alegerile regionale.(Sursa: Der Standard)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here