Aleșii locali din Făgăraș s-au ținut de cuvânt, dar fiecare în felul său. Zece consilieri  locali, cei care au convocat ședința extraordinară pentru luni, 30 ianuarie 2023, ora 18.00, s-au prezentat la plen, nouă consilieri locali n-au dat curs convocatorului și au lipsit, iar primarul nu a cerut funcționarilor din aparatul propriu să întocmească documentația legală și obligatorie pentru ca proiectele de hotărâre cuprinse în ordinea de zi să poată fi votate. Iar dacă vorbim de secretarul general al Municipiului, în cazul de față al juristului cu aceste atribuții, acesta nu s-a prezentat la plen.  Făgărășenii n-au putut urmări această ședință a CL Făgăraș întrucât n-a fost transmisă online, așa cum se procedează la ședințele convocate de primar deși aceste servicii sunt plătite din banii contribuabililor făgărășeni cu 4000 lei/lună.  Din nou făgărășenii asistă la orgoliile și ambițiile  unor aleși locali în centrul cărora se află primarul. Situații conflictuale au  mai fost  create la nivelul conducerii municipiului. A fost acțiunea ilegală a primarului în cazul excluderii din Legislativ a 10 consilieri locali. Au fost acțiunile repetate ale primarului în cazul amfiteatrului de la terasa Litoral și a fântânii arteziene de la casa de cultură, când consilierii locali au fost agresați. A fost proiectul primarului de a atârna gunoiul menajer pe stâlpi în cartierul Câmpului, proiect ironizat de întreaga țară și criticat de cei 10 consilieri. Și exemplele pot continua.

Cinci proiecte de hotărâre

O treime din numărul de consilieri  locali din Făgăraș a  convocat ședința extraordinară  în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș, pe ordinea de zi fiind incluse cinci proiecte de hotărâre.

  • Modificarea art. 4 din HCL nr. 145/2020 din Regulamentul de organizare, atribuire și utilizare a locurilor de parcare de reședință amenajate pe domeniul public al Municipiului Făgăraș.
  •   Proiect de hotărâre privind locația de desfășurare a ședințelor CL, locul fiind sala de ședințe de pe str. Republicii nr. 3  a Primăriei Făgăraș. (inițiatori 9 consilieri locali)
  •  Proiect de hătărâre privind încetarea aplicării HCL 285/2022 (redeschiderea circulației în centru).(Inițiatori 9 consilieri locali)
  •   Proiect de hotărâre privind suplimentarea numărului de coșuri stradale pentru deșeuri și a băncilor stradale deteriorate sau lipsă pe arterele intens circulate din Municipiul Făgăraș. (inițiator Ludu Cristian PSD)
  •   Proiect de hotărâre privind demararea procedurilor pentru efectuarea lucrărilor de supraînălțare a trecerilor de pietoni situate în proximitatea unităților de învățământ precum și alte locuri cu risc ridicat de accidente. (inițiator Ludu Cristian, PSD)

Au convocat această ședință cu cele 5 proiecte HCL  consilierii locali: Cupu Lucian, Gavrilă Dan, Dobre Adina, Leabu Iuliana, Dobria Florin, Paicu Cristina, Crăciun Monica, Polmolea Corina, Ludu Cristian, Klein Johannes.

  • ,,Am urmat procedurile legale pentru a convoca această ședință și am solcitat, printr-o adresă, aparatului administrativ al primăriei să asigure bunul mers al respectivei ședințe“ au   spus inițiatorii.

Pentru a respecta prevederile Codului administrativ, au fost convocate două comisii de specialitate, (juridică și cultură), care au fost organizate înaintea plenului.  Președinte de ședință a fost consilierul local Lucian Cupu.

Lucian Cupu, președintele de ședință: ,,Ordinea de zi s-a născut din nevoile populației Făgărașului. Au fost petiții ale făgărășenilor pentru redeschiderea circulației în centrul municipiului care au fost depuse la primărie, dar care nu ne-au fost prezentate de primar. Au fost petiții ale locatarilor de pe străzile I.C. Drăgușanu, Mihai Viteazu, Pălărierilor, Lacului, prezentate în ședințele trecute, dar au fost făcute și personal. Sunt proiecte de hotărâre care  pot preveni accidentele de pe raza orașului. Aseară a fost un accident la trecerea de pietoni de pe T. Vladimirescu. Această ședință s-a organizat pentru problemele făgărășenilor. Din păcate, secretarul și funcționarii din aparatul de specialitate al primarului nu și-au făcut treaba, nu au întocmit rapoartele de specialitate pentru proiectele de  hotărâre și  țin isonul primarului. Dar funcționarii publici sunt primii prezenți la ședințele convocate de primar la casa de cultură,   chiar dacă sunt în timpul programului de lucru.  Convocatorul a fost trimis la toți consilierii  locali, dar cei 9 n-au participat, ei vin în sală dacă au un interes, iar dacă primesc indicații nu de vin. Din partea primarului, funcționarilor publici, secretarului văd o rea voință de a lucra în interesul făgărășenilor“

Johannes Klein: ,,În acest caz nu putem aproba proiectele de hotărâre, lipsește secretarul municipiului și nu avem rapoartele de specialitate atașate la proiectele HCL. Conform legislației trebuie să existe sancțiuni pentru cei care nu și-au făcut treaba pentru care sunt plătiți“.

Cristian Ludu: ,,Jurista Crișan trebuia să fie prezentă la ședință, să-și facă datoria pentru care este plătită. La fel și serviciile din primărie. Este un abuz din partea lor. Nu știu ce jocuri politice se fac, dar îi dezavantajează pe cetățenii Făgărașului. Vom convoca în continuare aceste ședințe, este un atribut al Legislativului, până problemele ridicate de cetățeni vor fi rezolvate“

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here