FOTO: EuropaFM

A intrat în vigoare modificarea Codului Rutier, potrivit căreia vârsta minimă pentru obținerea permisului auto pentru camioane scade de la 21 la 18 ani, iar pentru autocare de la 24 la 21 de ani, informează europafm.ro. Scăderea limitei de vârstă pentru șoferii profesioniști are la bază o Directivă Europeană.

Șoferii care au permis categoria B, adică pentru autoturisme, se pot înscrie la școala de șoferi profesioniști pentru camioane, categoria C, chiar de la 18 ani și de la 21 de ani pentru categoria D, adica pentru transport de persoane peste 9 locuri, microbuze și autocare.

După cel puțin 2-3 luni, cât durează pregătirea teoretică și practică, pot susține examenul. Dacă îl promovează, urmează atestatul profesional de la Autoritatea Rutieră Română, un alt examen teoretic și practic.

Fără acest atestat, deținătorul unui permis categoriile C sau D nu poate transporta legal mărfuri sau persoane.

Ministerul de Interne și cel al Transporturilor urmează să emită un ordin comun pentru a armoniza Codul Rutier cu noile prevederi și cu legislația aplicabilă transportatorilor de mărfuri și persoane.

Transportatorii români precizează că țara are un deficit de peste 70.000 de conducători auto profesioniști și subliniază că, până la 21 de ani, soferii de camioane nu pot ieși din România, scrie economedia.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here