O avalanșă de mari dimensiuni a măturat  cabana Capra din Munții Făgărașului   si parcarea din fața cabanei în seara de sâmbătă, 4 februarie 2023. Au fost produse pagube materiale la cabană și au fost avariate   mai multe masini. Nu au fost victime.
  • ,,Avalanșa a curs pe vâlcelul ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă riscul de avalansșă este mare in toată zona de gol alpin a munților Făgăraș. De asemenea,  la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari, în zona Șaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanșă  a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona șeii Doamnei. Cum ninsorile și vântul continuă este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari“ comunică Serviciul Salvamont Brașov.
Foto: Raluca Maria Romanov
,,Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari“
  • ,,La peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au depus aproximativ 50 cm de zăpadă pulver, în special pe versanții nordici. Aceasta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare care depășea 50-60 cm pe majoritatea versanților. Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 80-100 cm și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt. În zona crestelor, sunt formate plăci de vânt pe versanții estici și sudici, altele mai vechi fiind acoperite de zăpada proaspăt depusă. Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.  Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea acestuia și alunecarea stratului instabil din partea superioară, ce depășește pe alocuri 80-100 cm peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici. Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări“ explică salvamontiștii pe pagina de facebook a instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here