Făgăraș și Beiuș sunt două municipii care au nevoie de șosele de centură.

  • Beiuș este un municipiu cu 10.667 locuitori(recensământul din 2011) din județul Bihor. Va avea șosea de centură, vreo 7,33 km, iar lucrările vor începe în această lună. Investiția care se va finaliza în 18 de luni este finanțată din fonduri europene.   ,,Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, prin parteneriatul cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, CJ Bihor și Primăria Beiuș“ titrează bihon.ro.
  • Făgărașul, un municipiu cu 30.714 locuitori (recensământul din 2011) din județul Brașov. Aici doar se vorbește de șoseaua de centură și de fondurile europene, iar de mulți ani a rămas doar un drum de țară pe care ciobanii își plimbă oile.

Centura Beiușului, cu fonduri europene

  •   „A fost desemnat constructorul pentru execuția lucrărilor la Centura Beiuș și s-a semnat contractul de execuție la Primăria Beiuș cu  Asocierea Drum Asfalt (leader), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt. Valoarea contractului este de  269.464.711,29 lei, fără TVA,  peste 54 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Autostrăzi – CNAIR.  Durata de execuție a lucrărilor este 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor (va fi emis la 13 februarie 2023).   Lungimea traseului este de 7,33 de kilometri. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens,  lățimea părții carosabile, 7 metri + supralărgiri, lățimea benzii de încadrare, 2 x 0,75 metri, lățimea acostamentului, 2 x1,70 metri. Lucrările presupun și construirea a două viaducte și 3 pasaje supraterane, precum și lucrări în albia Crișului Negru“ anunță  CJ Bihor.
  •  ,, Anul viitor tranzitarea municipiului Beiuș se va face fluent pe noua centură. Ne-au susținut în vederea realizării acestui proiect: echipa tehnică din Consiliul Județean Bihor și proiectanții, conducerea și echipa tehnică din Ministerul Transporturilor și CNAIR, avizatorii și Primăriile Beiuș, Tărcaia și Drăgănești“ anunță Primăria Teiuș.

Centura Făgărașului, chinuită de incompetență și interese

Primarul a aterizat la Făgăraș promițând, în 2016, că   în 3 luni se va circula pe Ocolitoare. A mințit. În 2018,  a convins cetățenii să fie de acord să contracteze un credit pentru a lucra la șoseaua de centură. Creditul l-a luat, dar n-a cheltuit banii pentru  Ocolitoare. Și-a făcut apoi un alai, prin 2019, cu care a amăgit din nou electoratul că va lucra la Ocolitoare. Dar preluase doar drumul în patrimoniul municipiului. Privindu-i pe făgărășeni în față, promitea fonduri europene pentru Ocolitoare.

  • Prin predarea acestui imobil din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Făgăraș se creează, astăzi, o certitudine. Ce ne-am dorit de 30 de ani se împlinește. Acum începe implementarea acestui proiect, finanțat din bugetul local al municipiului printr-un credit accesat în anii anteriori. Vă asigur că toți banii pentru acest obiectiv vor fi recuperați din fonduri europene. Vorbind de termenul de începere a lucrărilor, sunt necesare două luni pentru a ne ocupa de actualizarea documentației și alte trei luni de organizare a licitației”, a declarat primarul  pentru brasovmetropolitan.ro.

În 2022, manipulează  din nou, spunând că în 2 ani Făgărașul va avea centura funcțională. Dar cu banii contribuabililor din municipiu. A început 2023  cu aceleași promisiuni.  În ultimii 6 ani, din pixul primarului  au fost plătite din banii făgărășenilor studii, proiecte tehnice pe bandă, au fost licitații, dar  anulate pentru ilegalități și deficiențe majore de către autorităţi, ANAP CNSC. În timp ce primarul Făgărașului se întrecea în promisiuni și proiecte europene,  alte municipii, precum Beiuș,  au atras fonduri europene pentru șoselele de centură.

Conform indicatorilor tehnico-economici Ocolitoarea Făgărașului va costa   61.037.485,94 lei însemnând 12.334.293,73 euro. Un simplu calcul ne arată că pentru 1km de șosea se vor plăti 2.082.791 euro.

  •  Primăria a atras pentru Ocolitoare doar 16.000.000 lei prin programul național Anghel Saligny.
  •  Restul sumei, de 45.037.485,94 lei, se va asigura de la bugetul local.

Ocolitoarea are o lungine de lungime 5.922 m, lățime 8,5m, 2 poduri, 2  stații de biciclete-20 porți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here