FOTO ProTV

Curele de slăbire urmate de acumularea altor kilograme nedorite încetinesc metabolismul. Ulterior, vă îngrășați de la cantități mici de mâncare, explică Mihaela Bilic pentru ProTV.

Din acest motiv e recomandată rutina. Adică să faceți regulat mișcare, iar mesele zilnice să țină seama de anumite reguli.

Cum putem accelera un metabolism încetinit? Soluția este mișcarea. Mușchii care se contractă ard multe calorii, dar și alimentația contează.

Proteinele din carne, pește și ouă se digeră greu, organismul cheltuiește 25% mai multă energie pentru metabolizarea lor. Proteinele au calorii negative, ajută la slăbit și intensifică arderile.

Cum putem stimula metabolismul

– consumați alimente și băuturi calde sau reci, aducerea lor la temperatura corpului se face cu consum energetic.

– consumați proteine la fiecare masă ca să puneți metabolismul la treabă.

– evitați combinația făinoase-grăsime, adică pizza, sendvișuri, paste – din ele se face ușor grăsime de depozit.

– folosiți condimente – tot ce este iute și picant accelerează metabolismul

– beți cafea – cafeina stimulează digestia, circulația și respirația, inhibă apetitul și accelerează metabolismul.

– alegeți cerealele integrale și consumați fructele cu tot cu coajă – au indice glicemic mic și risc de îngrășare scăzut.

– evitați consumul de carbohidrați după ora 18:00 – spre seară rata metabolică scade.

– împărțiți cantitatea de mâncare dintr-o zi în mese mai mici și mai dese – efortul de digestie înseamnă consum caloric, deci trei mese pe zi sunt de preferat, în loc de o masă unică.

Mai mult de jumătate din populația adultă a României este supraponderală sau obeză. Este o statistică îngrijoratoare, asupra căreia doctorii atrag atenția, relatează stirileprotv.ro.

Numărul celor care tind spre kilograme în plus este în creștere din cauza alimentației nesănătoase și a unui stil de viață sedentar.

Medicul diabetolog prof. dr. Bogdan Timar explică de ce se întâmplă acest lucru acum: „Dacă avem un număr de calorii care intră prin alimentație mai mare constant decât numărul de calorii ce sunt consumate pentru activitățile curente și pentru metabolismul bazal, diferența respectivă se va regăsi într-un spor ponderal, adică niște kilograme pe care le acumulăm de-a lungul timpului. Modificările de stil de viață care au apărut în principal în ultimii 100-150 de ani de evoluție a speciei noastre, predispun la acest spor ponderal, deoarece activitățile fizice obișnuite sunt din ce în ce mai puțin intense. Sedentarismul câștigă un mare teren și, practic, consumul de energie devine din ce în ce mai mic. Pe de cealaltă parte, aportul la alimentație este mult mai facil decât în urmă cu, spre exemplu, 300-400 de ani sau, să nu mai vorbim de ceea ce se întâmpla în urmă cu 1000 sau 2000 de ani. Practic, tot ceea ce avem acum de făcut pentru a ajunge la hrană, la alimentație, este să mergem la supermarket, să ne aprovizionăm cu un consum energetic minimal, evident. Mai mult decât atât, avem o situație nefericită. De foarte multe ori, multe alimente au un conținut energetic crescut, o concentrație energetică mai mare decât cea firească. Trebuie să conștientizăm că obezitatea reprezintă placa turnantă a sindromului metabolic ce se asociază cu un proces inflamator sistemic în organismul nostru, care poate să ducă la apariția bolilor de inimă, care poate, frecvent, să reprezinte un declanșator al construcției fenomenului ce duce, în final, la infarctul miocardic sau la accidentul vascular cerebral. Și, în momentul de față, putem conștientiza că întregul organism al nostru are de suferit de pe urma obezității, atunci când aceasta este prezentă”.

Dacă dorim să prevenim sau să luptăm împotriva obezității atunci când aceasta a apărut, principala intervenție pe care trebuie s-o avem este asupra stilului de viață. Ce înseamnă asta? Cu siguranță, persoana trebuie să aibe o dietă echilibrată. De ce? Pentru că, dacă este să ne gândim la ponderea pe care o au activitățile sportive, spre exemplu, sau la efortul fizic în ceea ce înseamnă balanța energetică globală a organismului nostru, acestea reprezintă o pondere relativ redusă la o persoană sedentară. Majoritatea consumului energetic este dată de metabolismul bazal, astfel încât, dacă e să ne gândim la capitalul energetic al persoanei noastre, principala intervenție trebuie să fie o dietă echilibrată, adecvată necesarului individual al fiecărei persoane. Desigur, o altă pârghie de intervenție este aceea de a a face un efort fizic corespunzător și adecvat stării de sănătate, un efort fizic care va crește consumul energetic, ducând balanța în direcția pe care noi ne-o dorim. Așa cum spuneam, intervențiile sunt destul de dificile, pentru că știm că, de multe ori, ne este greu să ne găsim timp pentru a face un efort fizic. De foarte multe ori tindem să consumăm alimente ce au un conținut energetic crescut, o concentrație energetică crescută, cu atât mai mult cu cât, spuneam mai înainte, organismul nostru ne recompensează ori de câte ori îi oferim energie concentrată, pentru că el știe că avem nevoie de energie pentru a supraviețui. Deci, lupta cu obezitatea nu este atât de simplă cum ar putea părea la o primă vedere. Cu toate acestea, mecanismele ce țin de optimizare a stilului de viață sunt extrem de importante, ducând la rezultate foarte bune în ceea ce privește obezitatea și toate consecințele pe care obezitatea le-ar putea avea. Numărul de cazuri de obezitate în România crește cu aproximativ 5,5%, comparativ cu anul trecut deci, practic, această creștere a incidenței obezității suferă o augmentare de aproximativ 5,5% pe an, iar predicțiile în ceea ce privește populația generală la nivelul globului pentru anul 2030 ne arată că vom avea aproximativ 1.000.000.000 de persoane obeze. E un aspect cât se poate de îngrijorător”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here