FOTO: Hotnews.ro

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat la EuropaFM că românii vor putea avea, de la 1 mai 2023, identitate digitală.

„Din 1 mai, vom avea pentru prima dată identitate digitală pentru fiecare român care va solicita această identitate digitală – eRO-ID. Va fi o aplicație care se instalează foarte ușor și apoi:

  • Ne vom face o poză la cartea de identitate;
  • Ne vom face o poză cu înfățișarea noastră;
  • Vom face un video – ca să prevenim încercările de deepfake. Să nu fie cineva care ne-a furat o poză a noastră și cartea de identitatea și încearcă să-și facă un cont în numele nostru.

Pe baza acestor trei elemente cineva ne certifică identitatea la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană”, explică Sebastian Burduja la Europa FM.

Care sunt beneficiile identității digitale

„Asta va însemna că în raport cu orice platformă publică – ghișeul.ro, spațiul privat virtual de la ANAF etc. – noi vom putea să ne autentificăm prin aceste credențiale la un nivel de înaltă siguranță. Deci în raport cu statul, românii care vor opta pentru această identitate vor avea un singur utilizator și o singură parolă”, spune ministrul Digitalizării la Europa FM.

Ministrul a explicat cum va funcționa noul sistem: „Va fi un cu totul alt mod de lucru și, cel mai important, este că nu vom mai fi chemați la ghișeu să ne prezentăm cartea de identitate ca să primim credențiale. Și, de asemenea, nu va mai trebui să avem card bancar pe ghișeul.ro, deci și românii din diaspora vor putea avea cont pe ghișeul.ro fără să se mai ducă în persoană la un ghișeu bancar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here