Convocarea membrilor consiliului de administrația de la Romarm pentru a se discuta și recomandarea pentru șefia Fabricii de Pulberi din Făgăraș a scos angajații fabricii la protest. CA-ul era programat pentru joi, 16 februarie a.c., ora 12.00, dar salariații au protestat cu o zi înainte pentru a stopa un abuz al conducerii Romarm, de a numi un director politic la Făgăraș. Decizia membrilor CA, în unanimitate, (5 voturi din 5) a fost de a exclude dosarul fostului șef al SRI Făgăraș, Dorin Bârghișan, din ,,competiția“ numirii ca director la Fabrica de Pulberi. Numai că pentru ocuparea funcției de director general prin încheierea unui contract de mandat  pentru 4 luni la Fabrica de Pulberi nu s-a luat o decizie. În continuare, Fabrica de Pulberi nu are un director general. De la 26  ianuarie 2023, ing. Monica Vlad ocupă funcția, dar fără putere de decizie. ,,Ocupă doar biroul directorului“ așa cum susțin salariații de aici.  De menționat sunt prevederile Legii nr. 232/22 noiembrie 2016 privind industria de apărare, lege care  reglementează organizarea și funcționarea industriei naționale de apărare și activitățile necesare realizării de produse militare, sensibile și strategice, astfel încât aceasta să asigure protecția intereselor naționale de apărare ale României, inclusiv  a intereselor esențiale ale siguranței naționale“, care la Art. 12 stipulează:

  • ,,Asigurarea unui management performant la operatorii economici din industria națională de apărare cu capital integral și/sau majoritar de stat se realizează cu directori/membri ai directoratului cu vechime în muncă de 10 ani, din care 5 ani în domeniul specific activității operatorului economic respectiv“.

Bârghișan nu avea experință în domeniul industriei de apărare, iar ing. Monica Vlad lucrează în domeniu de peste 30 de ani.

Și directorul numit la Romarm vine tot din SRI

Situația creată la Fabrica de Pulberi se datorează politicului, spun salariații, care a  vrut să-și numească un reprezentant și la fabrica de la Făgăraș. Așa cum s-a întâmplat la Romarm, unde a fost numit director general un fost șef SRI, Gabriel Țuțu. Acesta este cercetat în prezent pentru fapte de corupție, fiind implicat în achiziții de materiale sanitare în pandemie, acțiune care a prejudiciat substanțial bugetul companiei Romarm. Așa cum susțin angajații de la Fabrica de Pulberi, ministrul Economiei Florin Spătaru, PSD,  impune o conducere politică și la Făgăraș, la unitatea Romarm.

Ce va decide CA de la Fabrica de Pulberi?

În atare situație, se așteaptă întrunirea CA de la Fabrica de Pulberi care va numi dorectorul general de la această societate.

  • ,,Singura cerere depusă este în prezent a ing. Monica Vlad, care a primit recomandarea CA de la Romarm în ședința CA din 25 ianuarie a.c. Încă n-a fost concocat CA-ul“ a declarat Lucian Cupu, liderul de sindicat.

Reamintim că în CA de la Fabrica de Pulberi (3 membri) sunt 2 făgărășeni, unul  dintre ei votând la ultima ședință în favoarea lui Bârghișan. Este vorba despre Nicolae Butunoiu, consilier local PSD.

  • ,,A votat cum i-a spus conducerea partidului, PSD, așa cum face și în consiliul local, votează ce spune primarul PSD al Făgărașului. Așa a primit și calitatea de membru în CA, numit de partid. Dacă analizăm ce a dezvăluit presa, vedem că deciziile în cazul Romarm s-au luat de cei de la Galați-Brăila, iar Butunoiu de acolo provine, nu?“ a completat liderul de sindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here