Stația CFR de la Ucea de Jos se desființează. Așa a decis consiliul de administrație al CFR Călători, societate patronată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Nu s-a ținut cont că mii de localnici din zona Făgărașului, respective orașul Victoria, Ucea și satele limitrofe,  au acces la transportul pe calea ferată de la această haltă. Prin Hotărârea nr. 9 emisă de CA la data de 15 februarie s-au decis măsuri semnificative de restructurare printre care și desființarea unor puncte de lucru din cadrul Regionalei CRF Călători.  Se desființează astfel zeci de stații, halte și agenții. În respectiva hotărâre nu se precizează însă ce se va întâmpla cu personalul angajat la aceste unități, dar nici cauza sau logica acesteia. În județul Brașov se desființează haltele Ucea, Apața, Augustin și Bartolomeu. Hotărârea nr. 9 este semnată de Ilie Roxana Elena și Ciupercă Alexandru Cătălin, membri CA. Este interesant de știut dacă noul CA numit zilele trecute își va însuși măsurile care se pot dovedi foarte nepopulare printre ceferiștii ce sunt oricum nemulțumiți de a treia amânare a momentului de intrare în vigoare a Legii Statutului Personalului Feroviar.

 Halta Ucea a fost modernizată anul trecut

În vara anului trecut, angajații stației CFR Ucea de Jos nu bănuiau că îi așteaptă disponibilizarea și șomajul. În iulie 2022, halta era în renovare, iar cei 3 angajați efectuau lucrările.

  • ,,Am schimbat ușile și geamurile cu termopane, am renovat interioarele, casieria. Va fi reparată și clădirea depozitelor. Noi, angajații, venim de la Sibiu în fiecare zi“ spunea impegatul de la stația Ucea.

Într-un comunicat al CFR din iulie 2022, referitor la desființarea a sute de posturi, compania preciza:

  • ,,În Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2022 este prevăzut un număr mediu de 12.000 de salariați  și  cheltuieli cu personalul aferente acestui număr. Până la sfârșitul acestui an este prevăzut un număr de 12.014 salariați, număr care nu poate fi depășit“. Dar în 2023 lucrurile s-au schimbat.

S-au anunțat investiții

Tot anul trecut CFR anunța lucrări de eliminare a restricțiilor de viteză pentru restabilirea parametrilor tehnici ai suprastructurii căii ferate, valoarea totală estimată a contractului fiind de 308.497.095,93 lei, echivalentul a aproximativ 62 de milioane de euro. Pentru aceste lucrări se stipula ca sursă de finanțare Planul Național de Relansare și Reziliență. ,,Prin execuția lucrărilor prevăzute se prognozează creșterea volumului de transport, cu tendințe de dezvoltare socio-economică a zonelor, având un impact semnificativ. Lucrările vor contribui și la creșterea economică la nivel regional și național, ducând la atractivitatea transportului feroviar de marfă și călători“ explicau atunci cei de la CFR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here