FOTO romania24.ro

Valul de praf saharian se deplasează și spre România. Potrivit cercetătorilor, acest fenomen se îndreptă rapid spre centrul și estul Europei, aceștia atrăgând atenția că norul de praf ar putea afecta sănătatea și generarea de energie solară. Persoanele care suferă de alergii ar putea să aibă probleme.

Norul de praf saharian lovește centrul și estul Europei

Este primul val de nor de praf saharian roșiatic care a fost detectat în 2023, deasupra Europei.

Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS) urmărește transportul pe distanțe lungi al unor valori ridicate ale adâncimii optice a aerosolilor și ale concentrațiilor de praf care provin din deșertul Sahara și care traversează sud-vestul și vestul Europei începând cu 20 februarie. Praful, transportat inițial de vânturile Calima către Insulele Canare, în urma unui episod Calima anterior din 13 februarie, are potențialul de a fi transportat pe distanțe mai lungi către părțile centrale și estice ale Europei în zilele următoare.

Praful purtat de vânt continuă să fie activ în Sahara, iar monitorizarea efectuată de CAMS arată modul în care aceste episoade de praf pot afecta potențial calitatea aerului în regiunile pe care le traversează. Praful saharian traversează Franța înainte de a se deplasa mai departe spre părțile centrale și estice ale Europei, cu o predicție pentru un alt episod de transport de praf prin Mediterana mai târziu în cursul săptămânii. Monitorizarea arată în continuare un potențial impact asupra calității aerului.

Vremea se schimbă radical în România

În România, vremea se va schimba radical în acest weekend, vântul va sufla cu tărie existând posibilitatea ca norul saharian sa se extindă și pe teritoriul țării noastre. Și să devină vizibil pe cer.

Începând de vineri, vor fi temperaturi mai scăzute în jumătatea estică, apropiate de normalul perioadei, și mai ridicate în vest. Specialiștii spune că trebuie să ne așteptăm la valori de 2-3 grade în nordul Moldovei și la cel mult 7-8 în partea de sud a Munteniei.

De duminică va exista o răcire în jumătatea nordică, acolo unde vor apărea și precipitații sub formă de ploaie în prima parte. Sunt șanse ca, pe fondul unei advecții de aer mai rece, acestea să se transforme în lapoviță și ninsoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here