Un film de comedie au ajuns ședințele CL Făgăraș deși în acest for ar trebui să fie tratate cu maximă seriozitate problemele urbei. Puțini sunt aleșii locali pe care-i interesează soarta acestui târg al Făgărașilor care a rezistat multor obstacole venite prin tăvălugul istoriei. Dar cui poți să-i vorbești despre istorie, despre ceea ce a adus Făgărașului un viitor! Pe majoritatea îi interesează doar prezentul imediat și ce foloase personale pot obține din funcțiile pe care vremelnic le dețin astăzi. În rest nimic. Nu-i interesează că populația se împuținează pe an ce trece, nu-i interesează că averea urbei se duce de râpă, nu reacționează la doleanțele cetățenilor care-și aduc la timp contribuțiile pentru dezvoltarea orașului. Cei care conduc astăzi urbea sunt tributari altor interese venite de cine știe de pe unde, dar sigur nu din nevoia Făgărașului de a exista.

        Dezvoltarea Făgărașului se bazează pe un buget local anual. Cetățenii, în marea lor majoritate, vor să știe pe ce sunt cheltuiți acești bani ai urbei. Din  plenul CL Făgăraș de săptămâna trecută  când s-a aprobat acest buget n-au putut afla. Îi interesa  pe făgărășeni ce lucrări vor fi făcute în acest an, dacă sunt suficienți bani pentru ocolitoare, dacă se modernizează și alte străzi, dacă se remediază lucrările de mântuială realizate deja, dacă se termină lucrările de la Cetate, etc.  Dar au putut vedea în plen altceva, nivelul celor care conduc orașul.

Un primar care, deși și-a abandonat vesta ciobănească pentru o cămașă albă, sfidează legea în continuare, un viceprimar care, în plen, înfulecă dintr-un sandwich în timp de scrie mesaje pe telefon, un consilier local care compară bugetul local cu traista de merinde din Sâmbăta de Sus, niște consilieri locali care n-au scos niciun cuvânt în tot mandatul, dar care au făcut scurtă la mâna dreaptă pentru a face voia primarului, un consilier cu ștate vechi în PCR care dă lecții generațiilor de azi, niște consilieri care stau cu ochii bulbucați și urechile ciulite pentru a penaliza replicile la adresa unor etnii. Iar ieșirea moralistă a unui funcționar public cu ,,două facultăți și un master“ la adresa consilierilor locali  a întrecut cea mai elementară regulă a bunului simț. Minute bune logoreia acestuia n-a fost oprită de nimeni. Nici intervenția țâfnoasă a ,,juristei dorite“ n-a fost penalizată când își apăra șefuțul, doar un liberal s-a găsit să-i răspundă pe măsură.

În plen unii zâmbesc ironic, marcându-și, precum maidanezii care au invadat urbea, victoriile pe tabla de șah. Întradevăr Făgărașul a ajuns o tablă de șah, dar una presărată cu ilegalități, în care  mutările corecte sunt penalizate de cele care încalcă regulile elementare.

Făgărășenii nu mai sunt decât niște pioni pe care ,,regele“ îi manipulează în direcția presărată cu trandafiri și corupție. Pe tabla de șah a Făgărașului nu mai este loc, deocamdată, de ,,regină“, de „turn“, de ,,cal“, sau de „pion“. Doar „nebunul“ care  se crede „rege“ consideră că Făgărașul îi este ogradă proprie, iar cetățenii niște „pioni“ fără importanță.

Făgărașul trebuie să redevină al făgărășenilor, acei oameni dârzi, care-și apără locul, principiile și care nu acceptă nimic din ceea ce ar dăuna bunelor intenții pentru viitorul târgului. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here