Turismul electoral va fi eradicat în comuna Părău. Cel puțin acesta este unul dintre avantajele înființării unui Serviciu Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor Părău și ieșirea comunei de sub tutela Primăriei Făgăraș, respectiv a Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor Făgăraș (SPCLEP). Spunem acest lucru întrucât  la alegerile locale din 2020, în această comună au votat în baza cărților de identitate provizorii (vize de flotant) întocmite la SPCLEV Făgăraș pe doar 1-2 adrese din comună peste 220  persoane, în condițiile în care un candidat  avea nevoie de puțin peste 700 de voturi pentru a deveni primarul comunei. În același timp, înființarea SPCLEP Părău vine în sprijinul cetățenilor din satele comunei care erau obligați să bată drumul până la Făgăraș, vreo 40 km dus-întors,  pentru a-și rezolva problemele legate de stare civilă sau evidența persoanei, iar un mijloc de transport public nu există.

  • ,,Este un lucru foarte bun pentru comună, s-a gândit foarte bine primarul. Era o problemă pentru mine să ajung la Făgăraș pentru a-mi face carte de identitate pentru că nu am mașină să ajung la Făgăraș. Două drumuri trebuie să fac, unul să depun actele și altul să ridic cartea de identitate. Trebuie să plătesc o mașină să mă ducă, o cheltuială în plus“ a spus o localnică din Grid.

,,Primăria Făgăraș blochează demersul nostru“

Dar când un lucru bun vine în ajutorul cetățeanului întotdeauna se găsește cineva care să pună piedici, să aibă un anumit interes. Demersurile primarului comunei Părău, Ovidiu Ovesea, de a înființa acest serviciu au fost blocate, deocamdată, de primarul Făgărașului. Așa explică primarul Ovesea situația creată în jurul proiectului său de a scoate comuna de sub tutela SPCLEP Făgăraș.

  • ,,Avem nevoie, conform legislației, de o hotărâre a Consiliului Local Făgăraș în baza căreia Comuna Părău ar putea trece din competența SPCLEP Făgăraș în competența SPCLEP Părău, care va deservi pe linie de Evidența Persoanei și Stare Civilă toți cetățenii comunei Părău. Am început demersurile pentru înființarea Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor Părău încă din vara anului trecut și am creat spațiile necesare funcționării serviciului în sediul Primăriei Părău.  Am trimis adrese la Primăria Făgăraș, ultima, din 13 februarie 2023, am adresat-o CL Făgăraș. Numai că Primăria Făgăraș blochează acest demers al nostru. Indiferent de acțiunea primarului din Făgăraș, nu vom renunța și SPCLEP Părău va intra pe făgașul normal“ explică primarul Ovidiu Ovesea.

Doar informare în CL Făgăraș

Întradevăr, adresa la care face referire primarul Ovesea a fost pusă de primarul Făgărașului  la dosarul de ședință a CL Făgăraș din data de 23 februarie 2023, dar cu titlu de informare și nu a fost proiect HCL inclus pe ordinea de zi. În cadrul ședinței au  amintit doar în treacăt de această informare atât primarul cât și jurista ce ține locul secretarului general.

,,Comuna Părău va fi un precedent“

De ce nu vrea primarul Făgărașului să plece comuna Părău din SPCLEP Făgăraș, este întrebarea Executivului de la Părău. Așa cum susțin însă și alți primari din zona Făgărașului, ,,există interesul turismului electoral care se coordonează de la Făgăraș, de la SPCLEP Făgăraș, dar se pierd și posturi. Părău va fi un precedent, vor urma și alte comune“.

 Demersurile necesare pentru înființarea unui serviciu public de evidența persoanelor

Primăria Părău a demarat procedurile pentru înființarea unui serviciu propriu de evidența persoanei încă din vara anului trecut. Este o procedură complexă care implică avize și acorduri de la mai multe instituții publice județene și naționale. Mai presupune și spații special amenajate, dotări speciale și un număr de angajați specializați în acest doemniu. ,,Ne-am asumat toate demersurile și cheltuielile pentru a veni în ajutorul cetățenilor comunei. Am dotat  acest serviciu și am pregătit salariații pentru intrarea în funcțiune a SPCLEP Comuna Părău. Peste 80.000 de lei s-au cheltuit de la bugetul local  pentru această investiție“ a spus primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea.

  •  HCL Părău nr. 58/14.10.2022 privind aprobarea desprinderii Comunei Părău de SPCLEP Municipiul Făgăraș.

,,Art.1: Se aprobă modificarea arondării SPCLEP Făgăraș în sensul ca, Comuna Părău trece din competența SPCLEP Făgăraș în competența SPCLEP Părău, care va deservi pe linie de Evidența Persoanei și Stare Civilă toți cetățenii comunei Părău“.

  •   Avizul favorabil al Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor Brașov (DEPAB) cu privire la înființarea Serviciului  Comunitar Local al Comunei Părău nr. AD10088 din 22 iunie 2022
  •   Avizul favorabil al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Direcția Județeană de Telecomunicații Brașov nr. 454803 din 29 decembrie 2022: ,,Vă comunicăm că a fost configurat accesul la baza de date a sistemului informatic al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date pentru UAT Părău“.
  •   Avizul favorabil al ANFP București nr. 29988/2022 privind înființarea de posturi la SPCLEP Părău
  •   Adresa nr. 13416 din 20.09.2022 a Instituției Prefectului Brașov prin care s-a aprobat suplimentarea organigramei Comunei Părău
  •   Acordul MAI și CJ Brașov
  •   Prin adresa nr. 644 din 13 februarie 2023 Comuna Părău solicita plenului CL Făgăraș ,,emiterea unei HCL cu privire la ieșirea din arndarea SPCLEP Municipiul Făgăraș a comunei Părău, necesară înființării SCPLEP Comuna Părău. ,,Menționăm că cetățenii localităților Veneția de Jos, Veneția de Sus, Părău și Grid intră în arondarea SPCLEP Părău. Vă rugăm să introduceți cu celeritate pe ordinea de zi a următoarei ședințe de CL din luna februarie un proiect de hotărâre prin care să se aprobe ieșirea din arondaraea SPCLEP Făgăraș a comunei Părău“ se arată în adresa Primăriei Părău înaintată CL Făgăraș.

Turismul electoral avantajează aleșii locali

Pentru a da o tentă legală acestui fenomen îşi dau mâna candidaţii la funcţii publice şi reprezentanţi instituţilor publice, mai ales funcţionarii publici din primării. Moral, răspunzători sunt în primul rând angajaţii din Primărie care eliberează adeverinţele necesare obţinerii  vizelor de flotant. În cazul comunei Părău,  aceste adeverințe au fost eliberate de un funcționar public, care, din octombrie 2020 lucrează la SPCLEP Făgăraș. Primarul Ovidiu Alexandru Ovesea a criticat turismul electoral și când a fost candidat la  funcția de primar  Acesta a depus plângeri la instituţiile statului abilitate pentru a stopa acest fenomen.

  • ,,Am depus sesizări pentru a bloca turismul electoral la Poliţia Comunei Părău, Poliţia Română, DNA, Circumscripţia Electorală Părău, Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş pentru că s-a prejudiciat libertatea de decizie a votului liber consimţit. Am cerut o verificare amplă a vizelor de flotant şi a cărţilor de identitate emise în perioada iulie-septembrie 2020 cu scopul eliminării şi opririi turismului electoral”  declara  Ovidiu Ovesea în 2020.

Reamintim că în campania electorală din 2020 pentru alegerile locale, comuna Părău a fost fruntașă la turismul electoral prin sutele de vize de  flotant  pentru persoane care locuiau în Făgăraș. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here