La Sâmbăta de Sus a fost sărbătoare sâmbătă, 4 martie 2023, cu ocazia hramului  Bisericii Ortodoxe Apuseană, Sfântului Teodor Tiron. Ceremonia religioasă   a fost oficiată de către IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, împreună cu protopopul de Făgăraș, pr iulian Boac, preotul Iulian David, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi. Preotul paroh Grigore Moldovan a fost hirotesit iconom și ipodiaconul Rareș Schiopul a fost hirotonit diacon. Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre importanța acestei zi de sâmbătă, prima din post, deoarece are o dublă semnificație,  începutul pomenirilor celor adormiți şi comemorarea Sfântului Teodor Tiron, de numele căruia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiţia liturgică a Bisericii.
  • „Biserica creștină a ținut la amintirea uneia dintre minuni pe care a făcut-o Sfântul Teodor Tiron […]  pentru că minunea aceasta este legată de apărarea credinței și de protejarea în vremea păgână dar, în același timp și de pomenire a celor plecați din lumea aceasta dincolo în Împărăția Cerurilor, pentru că sâmbăta aceasta se numește a moșilor de vară, adică pomenim pe toți strămoșii noștri și începând de astăzi, în fiecare sâmbătă. Din săptămânile postului îi pomenim pe cei plecați la domnul.[…] Sfântul Teodor Tiron a fost un ostaș în armata romană dar el era creștin în timpul prigoanelor. Au fost 10 mari valuri de prigoane. […] Cei care doreau să-L Mărturisească și să-L urmeze pe singurul Împărat, pe Dumnezeu cel adevărat, aceștia și-au mărturisit propria lor credință și-au fost pedepsiți de împărații păgâni, prin martiraj. Deci martirii au fost primii Sfinți care au intrat în calendar. Comemorarea Sfântului Teodor Tiron, de numele căruia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiţia liturgică a Bisericii şi, mai târziu, în slujba Panihidei. Sinaxarul din Triod pentru această zi aminteşte de minunea colivelor. În timpul împăratului Iulian Apostatul, acesta a poruncit să fie stropite cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute în piaţa cetăţii imperiale, pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creştinilor. Mucenicul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului de atunci, descoperindu-i planul lui Iulian şi sfătuindu-l să fiarbă boabe de grâu şi să le împartă locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceştia să nu fie nevoiţi să cumpere alimente de la piaţă.” a subliniat ierahul citat  de mitropoliasibiului.ro.
La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza  a primit în dar din partea parohiei și a preotului paroh Grigore Moldovan o icoană a Maicii Domnului, care a fost însă încredințată pentru bună păstrare primarului din Sâmbăta de Sus, Morariu Nicolae.
  • ,,IPS Laurentiu Streza este fiu al satului si cel mai de seamă reprezentant al comunitătii la nivel național și de câte ori ne vizitează este o onoare și un prilej de mândrie pentru comunitatea noastră“ spune Nicolae Morariu, primarul comunei Sâmbăta de Sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here