• Noi demersuri ale ADI ISO Mediu pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor în județul Brașov

  •  Temele analizate în AGA s-au referit la proiectele cu finanțare nerambursabilă și tariful de depozitare la Fin-Eco

 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Brașov  continuă demersurile pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor în județul Brașov. Astfel, în data de 1 martie 2023, la propunerea conducerii asociației, membrii acesteia au adoptat în cadru ședinței Adunării Generale a Asociației două hotărâri  necesare accesării fondurilor europene pentru investițiile din domeniul protecției mediului. O primă hotărâre votată în Adunarea Generală are ca obiect pregătirea contractelor de finanțare nerambursabilă în cadrul apelului de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C 3- Managementul Deșeurilor, Investiția I1, Dezvoltarea și Completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune, Subinvestiția I1 C – centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane. Prin această axă de finanțare, în baza mandatelor acordate de unitățile administrativ-teritoriale, ADI ISO Mediu Brașov a obținut bani europeni pentru amenajarea unor centre de aport voluntar (unde oamenii pot lăsa o gamă variată de deșeuri care nu pot fi depuse la platformele de deșeuri) în localitățile Râșnov, Predeal, Zărnești, Codlea și Târlungeni.

  • Prin această hotărâre am răspuns unei solicitări venite din partea organismului de finanțare. O astfel de procedură este uzuală în derularea proiectelor cu finanțare europeană”, a explicat președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu.

Asociația se implică în implementarea SMID

Tot în ședința de Adunării Generale a ADI ISO Mediu Brașov din 1 martie a fost aprobată și o hotărâre privind modificarea actului constitutiv și a statutului Asociației.

  • „Această hotărâre este o formalitate necesară continuării proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, derulat de Consiliul Județean Brașov. Pentru Sistemul de Management  Integrat al Deșeurilor, Consiliul Județean va obține finanțări europene, iar miza principală a acestui proiect este asigurarea infrastructurii necesare gestionării deșeurilor în județul nostru”, a precizat Liviu Butnariu, care a menționat și faptul că Asociația a acordat și va acorda tot suportul administrației județene pentru implementarea Sistemului de management Integrat al Deșeurilor.

ADI ISO Mediu Brașov pregătește contractele pentru delegarea serviciilor și sortării deșeurilor

În urma unor modificări ale legislației apărute anul trecut, administrațiile locale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară, după caz, au obligația de a încheia contracte de delegare a activităților de sortare și tratare a deșeurilor. Subiectul a fost dezbătut în ședința Adunării Generale a ADI ISO Mediu Brașov din 1 martie, însă nu a fost luată o decizie finală.

  • Am decis să amânăm luarea unei decizii, pentru că trebuie să avem mai multe discuții cu entitățile implicate în asigurarea acestui serviciu. Intenția noastră este ca, pentru o perioadă, să semnăm contracte pentru cele două servicii pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitate de prelungire până la 18 luni. În această perioadă, pregătim și documentația pentru atribuirea acestor servicii pentru mai mulți ani”, a anunțat președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu, Liviu Butnariu.

Primăriile au mandatat Asociația să încheie contracte

Asociația va încheia contractele de delegare a gestiunii serviciilor de sortare și tratare a deșeurilor în baza mandatelor speciale de la autoritățile locale. De altfel, în acest moment, cele mai multe unități administrative din județul Brașov au mandatat asociația să încheie aceste contracte, pe lista unităților administrativ-teritoriale care și-au dat acordul fiind municipiile Brașov și Săcele, orașele Râșnov, Predeal, Ghimbav, Rupea, Victoria, Zărnești, precum și cele mai multe dintre comune. Pe de altă parte, nu a  adoptat hotărâre de Consiliu Local în acest sens municipiul Făgăraș.

Obiectivul ADI ISO Mediu Brașov: un preț cât mai bun pentru depunerea deșeurilor la depozitul ecologic

Pe de altă parte, președintele ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu, a menționat că în această perioadă se negociază cu Fin-Eco, operatorul Depozitului Ecologic de Deșeuri de la Săcele, tariful de depunere a deșeurilor. Propunerea operatorului este ca tariful de depozitare să fie de 199,96 de lei pe tonă, însă Asociația are o altă viziune.

  • Vom face tot posibilul să menținem actualul tarif. O majorare a acestui tarif, ar duce la o creștere a facturilor achitate de populație, iar noi vrem să evităm un astfel de scenariu, a explicat Liviu Butnariu.

În acest moment, localitățile care au mandatat ADI ISO Mediu Brașov să negocieze și să încheie contractul pentru depozitarea deșeurilor plătesc un tarif de  140,97 de lei pe tonă (plus taxa de economie circulară  80 de lei pe tonă). Comparativ, municipiul Făgăraș, și-a negociat singur contractul pentru depunerea deșeurilor la depozitul ecologic de la Săcele, la tariful de 199,96 de lei pe tonă, plus taxa de economie circulară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here