Peste 130 de parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR au semnat un proiect de lege care propune acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei, suportate de la bugetul de stat, și pentru cele 4,2 milioane de angajați din privat, o măsură care ar avea un impact bugetar anual de peste 6 miliarde lei, conform economedia.ro

„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% – 27%. în țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus. De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. In aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii. Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, potrivit expunerii de motive la inițiativa legislativă. Conform proiectului, angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în același timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță. Proiectul mai menționează că, pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați bugetari și cei din sectorul privat, valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, iar consecințele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc).

  • „Turismul a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale economiei în perioada pandemiei. Numărul total de turiști sosiți în structurile de cazare a scăzut în anul 2020 cu 52,2% față de anul precedent, 2019, de la 13,4 milioane la 6,4 milioane. Comparativ, veniturile totale din HoReCa au fost în anul 2020 de 16,7 miliarde lei, un nivel similar cu cel înregistrat în urmă cu șase ani, în 2014”, potrivit proiectului.

Inițiatorii proiectului spun că impactul negativ asupra turismului a contribuit decisiv la desființarea a zeci de mii de locuri de muncă, la închiderea a numeroase unități de cazare, iar efectele s-au resimțit și în industriile pe orizontală.

  • „ În esență, decizia Guvernului României de a acorda vouchere de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar s-a dovedit a fi una benefică. În concluzie, apreciem că aprobarea unui act normativ în favoarea acordării voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat va avea un impact pozitiv asupra acestora, inclusiv prin reducerea (indirectă) a fiscalității muncii. De asemenea, va conduce și la creșterea ponderii turismului în PIB peste media europeană și la revitalizarea industriilor conexe, toate acestea contribuind la o creștere semnificativă a produsului intern brut al României”, potrivit expunerii de motive.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here