Aeroportul Ghimbav, aflat la 12 kilometri de Braşov, îşi va deschide porţile în luna iunie, fiind primul aeroport nou înființat în ultimii 50 de ani. Primele zboruri,  operate de compania Dan Air România, sunt programate chiar din ziua în care va fi inaugurat aeroportul.  Compania Dan Air, care şi-a schimbat numele în 2021 din  Just Us Air , a fost fondată în 2017 de pilotul cpt. Dan Iuhas.  În prezent aceasta are în flotă un Airbus A319, înmatriculat YR-URS, şi alte trei Airbusuri A320, înmatriculate YR-DSE, YR-JUL şi YR-RAM. Primul avion din flota Just Us Air care a fost vopsit la finalul lunii octombrie 2021 la Craiova în schema de vopsire a Dan Air este un Airbus A320. Dan Air a fost specializată până acum pe zboruri operate pentru alte companii aeriene şi zboruri charter, în Europa şi Orientul Mijlociu, cu avioanele şi echipajele proprii, cum ar fi Air Serbia, Transavia, Wizz Air, Jazeera Airways sau Sundair.

Se estimează un trafic de 150.000 pasageri în primul an de funcționare

Aeroportul Internaţional Braşov (Ghimbav) este construit din fonduri de la CJ Braşov şi de la Bugetul de Stat şi este primul construit de la zero în ultimii 50 de ani. Aici a fost implementată tehnologia „remote power”, folosită în premieră în Europa de Est, şi, astfel, dirijarea traficului se va face de la o distanţă de peste 450 de kilometri, de la Arad. Până în prezent costurile aeroportului se ridică la peste 300 milioane de lei, numai în acest an bugetul   Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, fiind de  27,5 milioane de lei.  Banii sunt destinați cheltuielilor de funcționare, de exploatare și cu personalul care va fi angajat în complexul aeroportuar.  Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, susține că, în primul an de funcţionare, se estimează ca Aeroportul din Ghimbav să aibă un trafic de 150.000 de pasageri.

Opt zboruri pe săptămână

Primele zboruri de pe aeroporul din Braşov sunt planificate începând cu data de 15 iunie 2023 şi vor fi efectuate de compania Dan Air România.  S-au anunţat opt zboruri pe săptămână, către destinaţii din Europa, dar nu este exclus ca Dan Air să suplimenteze numărul zborurilor săptămânale pentru aceste rute dacă cererea este mare. De asemenea, pe lângă rutele regulate spre şi dinspre Braşov, Dan Air va inaugura la începutul lunii iunie 2023 şi primele sale 12 rute regulate spre şi dinspre Bucureşti. Dan Air va opera zborurile cu avioane de tip Airbus A320 care au o capacitate de transport de 174 de locuri, 162 de scaune în clasa economică şi 12 scaune în clasa business.

Lista curselor anunţate
Braşov – Barcelona – Braşov (în fiecare marţi);
Braşov – Bruxelles BRU – Braşov (în fiecare miercuri);
Braşov – Budapesta – Braşov (în fiecare marţi, duminică);
Braşov – Barcelona – Braşov (în fiecare marţi);
Braşov – Bruxelles BRU – Braşov (în fiecare miercuri);
Braşov – Budapesta – Braşov (în fiecare marţi, duminică);
Braşov – Londra LGW – Braşov (în fiecare vineri);
Braşov – Milano LIN – Braşov (în fiecare luni);
Braşov – Munchen – Braşov (în fiecare sâmbătă);
Braşov – Nuremberg – Braşov (în fiecare joi);
Braşov – Stuttgart – Braşov (în fiecare joi).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here