Cei care păstoresc societatea Salco Serv SA demonstrează  din zi în zi că sunt incapabili să lucreze în favoarea Municipalității și a cetățenilor care plătesc serviciile de salubritate. O demonstrează tomberoanele neridicate la timp, gunoaiele și mizeria de pe străzile din oraș, plângerile cetățenilor la adresa lor, dar și scandalurile iscate în jurul companiei. Acționarii societății, consilierii locali, sunt cei care pot schimba această situație și totodată să oprească declinul societății. Un prim pas s-a înregistrat în ședința acționarilor desfășurată la data de 29 martie 2023.

 Ping pong cu tarifele și taxa de salubritate

A fost AGA la Salco Serv SA, societatea de salubritate din Făgăraș, cu unic acționar Consiliul Local Făgăraș. În 24 martie 2023. N-a fost statutară ședința. S-a repetat în 29 martie a.c., tot în sala de ședințe a primăriei.  A durat mai puțin de 10 minute. Niciun punct de pe ordinea de zi propusă de consiliul de administrație al societății nu s-a aprobat. Majoritatea consilierilor locali au votat ,,împotriva“  ,,tarifelor revizuite pentru anul 2023“ și  ,,împotrivă“ la ,,renunțarea la cota de dezvoltare inclusă în  tarifele percepute de la persoanele fizice și juridice“.  Votul majorității consilierilor locali a băgat în corzi conducerea Salco Serv SA, care era obișnuită să ia decizii fără să țină cont de acționariat, mai ales că avea întotdeauna susținerea Executivului din Primăria Făgăraș, respectiv a primarului.

 

 Ce înseamnă acest vot?

Cuantumul taxei de salubritate aferent anului 2023  nu are bază legală pentru valoarea de 17,5 lei/persoană/lună, așa cum ilegal a fost prezentat în plenul CL Făgăraș întrunit în ședință ordinară în data de 23 februarie 2023 pentru a fi votat. Și asta pentru că  la acea dată taxa de salubritate nu era  aprobată în AGA. Cu alte cuvinte ilegalitățile curg una după alta în cazul salubrității.  Reamintim că în plenul CL Făgăraș din data de 23 februarie a.c., consilierul local PNL, Lucian Cupu, a fost cel care a luat poziție față de această situație.

  •   ,,Taxele și tarifele Salco pe care le aduceți în fața noastră să le votăm n-au fost aprobate în CA și AGA de la Salco Serv. Am primit abia în urmă cu 2 zile, la 21 februarie, convocatorul de la Salco pentru AGA în care să fie discutate taxele și tarifele, ședința fiind programată în 24 martie 2023.  Se pare că noi, acționarii Salco, trebuie doar să luăm act de aceste tarife pentru că aveți cu Slaco înțelegeri în spatele nostru , al acționarilor. D-le director, de ce nu ne-ați informat? Aceste tarife nu trebuia să fie aprobate în AGA și apoi în consiliu? Astăzi ne forțați să votăm aceste taxe și tarife, dar AGA este în martie. Nu faceți altceva decât să vă acoperiți. Vă asumați, d-le director, acest lucru? Faceți abuz în serviciu! De ce nu vorbiți, d-le director, vă ascundeți după directoarea economică?   Legea este clară, Salco nu poate să vină cu tarife în plen fără să fie aprobate de CA și AGA“ a explicat atunci Lucian Cupu.
director Salco Serv

Totuși proiectul de hotărâre a fost supus la vot. Era o situație similară din punct de vedere al respectării legislației ca și în cazul HCL 88/2022 prin care s-a stabilit taxa de salubritate de 19 lei/persoană/lună, care a fost contestată în instanță de prefect în integralitatea ei, judecătorii anulând respectiva hotărâre.

Un vot ,,împotrivă“, dar un vot ,,pentru“ cetățeni

În AGA au fost prezenți 15 consilieri locali din cei 19. Și cum i-am obișnuit pe cititori să nominalizăm voturile, prezentăm modul în care au votat cei 15 consilieri locali prezenți la AGA, dar și pe cei care au absentat.

  • Au votat împotrivă consilierii locali: PNL: Lucian Cupu, Dan Gavrilă, Emanuel Dobria, Iuliana Leabu, Adina Dobrea; PSD: Cristian Ludu, Corina Polmolea; FDGR: Iohannes Klein.
  • Au votat ,,pentru“: USR: Paicu Cristina, Crăciun Monica, PSD: Știrbu Cosmin, Butunoiu Nicolae; Pro România: Clonț Valeentin, Aldea Iuliana; Partida Romilor: Biza Radu.
  • Au lipsit:  Popa Ovidiu-independent; FDGR: Stengel Norbert, Șuteu Magdalena; Partida Romilor: Colibași Mihai

Plângere penală pentru conducerea de la Salco Serv

Ca urmare a acestei situații, consilierii locali care n-au votat proiectele conducerii Salco în AGA din 29 martie nu se vor opri aici, așa cum spun ei.

  • ,,În ședința AGA din 29 martie trebuia anulată hotărârea adoptată în AGA din decembrie 2022 când   s-au stabilit anumite valori pentru tarifele și taxa de salubritate care să se aplice în 2023. Reamintim că atunci cuantumul taxei de salubritate, de exemplu, era stabilit  la 12,5 lei/persoană/lună. Nu am regăsit pe ordinea de zi acest punct, ceea ce este ilegal, dar se vine cu alte valori pentru a fi aprobate.    Vom depune plângere penală pentru abuz în serviciu față de conducerea SC Salco Serv SA întrucât trebuie să răspundă pentru modul în care respectă legislația în funcțiile pe care le dețin  la această societate a Municipalității“ au spus cei șapte consilieri locali.

 Alt director la Salco din ianuarie 2023

La Salco Serv SA  a  fost numit un alt director general. Este al 8-lea director în ultimii 6 ani, de când Făgărașul este condus de actualul primar, devenit membru PSD.  Decizia a fost luată de membrii consiliului de administrație miercuri, 4 ianuarie 2023. În locul Adinei Korch a fost numit Silviu Lazăr, cel care răspundea de parcul auto al societății.   

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here