•  Consilierul local Lucian Cupu, ,,atacat“ în plen, depune plângere pentru ultraj

Ședința ordinară a CL Făgăraș de săptămâna trecută ne-a amintit de circul promovat prin ședințele organizate de primar la Casa de cultură, dar a imitat  perfect și ședințele partidului unic din anii comunismului. Interese, abordări în stil securist, jigniri, rânjete paranoice, intervenții grobiene, invitați cu comportamente mojicești, o ședință acoperită de întunericul ascuns al intereselor. Ce au avut însă în comun ședințele organizate la casa de cultură, cele cu scandal și agresiuni fizice și verbale, și ședința desfășurată în data de 30 martie 2023? Amenajarea vestitei terase Litoral integrată, în 2020, în programul bugetare participativă. Anul trecut 10 consilieri locali  au fost puși la panoul rușinii de către primar, iar aghiotanții acestuia s-au manifestat precum preistoricii cu ,,bâta“ în mână, doar pentru a-i forța  să voteze un buget ,,majorat“ după bunul plac al primarului&Co pentru terasa Litoral. Prin bugetare participativă, investiția se oprea la valoarea de 71.550 lei, dar proiectul de hotărâre băgat sub nasul consilierilor depășea, la prima vedere, 100.000 lei. Dar  amfiteatrului i s-a mai atașat o îmbunătățire cu wc și cafenea de nu mai puțin de 30.000 euro, servicii plătite din banii făgărășenilor (contractul nr 42.499 în valoare de 145.180  lei fără TVA). Cel puțin așa arată achiziția înregistrată pe platforma e-licitatie.ro, care-l contrazice pe primarul ce susținea în plenul legislativului că proiectarea ar fi fost cadou din partea firmei de proiectare. (SIC!). Cu votul consilierilor s-ar fi acoperit ,,evaporarea“ de la bugetul local a sumei de 356.625 lei angajate prin trei contracte semnate pentru fosta terasă Litoral.

Din nou terasa Litoral, din nou circ

În ședința CL Făgăraș de săptămâna trecută, proiectul de hotărâre inițiat de primar aducea din nou la vot fosta terasă Litoral, vestitul amfiteatru, de data aceasta sub formă de investiție locală. Un alt mod de a se acoperi contractele déjà semnate. Iar pentru a bloca discuțiile și analiza proiectului de hotărâre de către opoziția din legislativ, primarul, așa cum susțin consilierii locali, și-a adus din nou niște aghiotanți  care să deturneze bunul mers al ședinței. Astfel și-au făcut apariția în sală doi indivizi, cetățeni ai comunei Beclean, Dan Mândroc și Valentin Dâmboiu. Sunt cunoscuți opiniei publice prin prezența permanentă la ședințele CL Beclean din mandatele trecute, când acestea erau transformate în circ. Același comportament l-au avut, așa cum susțin consilierii locali, și în ședința legislativului de la Făgăraș.

Lucian Cupu: ,,Îmi este și rușine să reproduc ceea ce spunea acel individ“

,,Consider că totul a fost premeditat. A fost reamenajată sala de ședințe, în spatele meu au fost aduse scaune pentru așa zișii invitați, inclusiv masa presei a fost pusă în spatele meu. Am fost provocat, fără să port un dialog, fără să reproșez ceva, cuiva, bărbatul mai  înalt m-a provocat, celălalt nu mi-a spus nimic. Îl cheamă Mândroc, nu i-am spus nimic, am și atenționat că în spatele meu vociferează, îmi suflă în ceafă. Au auzit și colegii mei care erau la o jumătate de metru lângă mine cum mă jignea acest individ. Îmi este și rușine să reproduc ceea ce spunea, le-a auzit și Adrian Mardare, făgărășeanul care participă la fiecare ședință de consiliu. Este evident că se încerca  timorarea mea, dar vă spun că la mine  nu ține modul acesta, iar eu merg înainte, îmi văd de drumul meu, reprezint cetățenii acestui oraș așa cum ei m-au ales. Oamenii au ales partea luminoasă a lucrurilor și nu partea întunecată a celor care se gândesc ca la o ședință de consiliu să provoce tot timpul circ. De altfel s-a văzut pe tot parcursul ședinței de consiliu hăhăitul, râsetele, atacurile la persoană ale primarului. Dacă vă uitați pe filmare, inclusiv Corina Plmolea a fost atacată de primar. Este jenant, când nu ai argumente, când ești atacat pe lege, să vii să faci atacuri la persoană. Așa cum spune Adrian Mardare, primarul i-a primit pe cei doi, le-a adus scaune, iar după câte știu cei doi sunt din UAT Beclean, nu sunt din Făgăraș, acel Mândroc având și o cârciumă pe acolo. Regulamentul  permite să partice la ședințe doar persoanelor care locuiesc și au buletin de Făgăraș. Am și cerut la acel moment să fie legitimați, dar nu s-a ținut cont de acest lucru. Nu este prima dată când acest domn vine în spatele meu, dacă vă aduceți aminte de ședințele de la casa de cultură a avut jigniri la adresa mea. Până acum le-am tolerat, dar așa cum a fost și la casa de cultură când am fost agresați, acesta este ultraj. Voi sta de vorbă  cu colegii mei, care la fel ca și Adrian Mardare, au auzit tot ce s-a întâmplat,  și dacă  sunt dispuși să stea martori, voi face o plângere pentru ultraj, pentru  că asta s-a întâmplat. Legea pedepseșe un comportament de acest fel“ a declarat consilierul local Lucian Cupu.

Președintele de ședință: ,,Evacuez sala. Dacă nu părășiți sala, închid ședința“

Respectiva ședință a CL Făgăraș a fost întreruptă de președinte, consilierul local Emanuel Dobria, pentru a rezolva solicitarea consilierului local Lucian Cupu, care a fost ,,atacat“ verbal de ,,invitații“ prezenți. ,,Evacuez sala. Dacă nu părășiți sala, închid ședința. Toți invitații să părăsească sala“ a spus președintele de ședință. Celor doi ,,intruși“ le-a luat însă apărarea primarul. ,,Nu-i dați afară din sală. Oamenii au proiecte de hotărâre. Dați-l pe Cupu afară“ susținea primarul în apărarea celor doi. Pe parcursul ședinței s-a dovedit că persoanele apărate de primar nu aveau niciun proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi. Le-a luat apărarea și consilierul local Ovidiu Popa, care a insistat să rămână invitații în sală.

Consilierii locali USR au sărit în barca primarului

Proiectul de hotărâre privind terasa Litoral a fost adoptat cu sprijinul consilierilor locali USR. Dacă anul trecut Cristina Paicu, USR, îl critica în termeni duri pe primar, având în vedere atacul pe care edilul l-a avut față de cei 10 consilieri locali printre care se aflau și cei de la USR: ,,Un lider unește, nu dezbină, nu incită la ură. In seara asta s-au văzut consecințele manipulării, minciunii. Așa este condus Făgărașul din 2016 încoace. Niciodată comunitatea făgărășeană nu a fost atât de dezbinată“ spunea consilierul local Cristina Paicu, USR, după ședințele de la casa de cultură când cei 10 consilieri locali au fost agresați verbal și fizic de oamenii primarului.  Acum, după câteva luni de la acel circ, aceeași Cristina Paicu, USR,  aprobă acțiunile primarului și votează proiectul de hotărâre legat de fosta terasă Litoral, pe care-l  contesta cu vehemență.

 Fosta terasă Litoral a golit bugetul local de 356.625 lei

Pe când funcționa Terasa Litoral, lângă Cetatea Făgărașului, atrăgea mulți clienți deși nu era decât o cârciumă. S-au întrecut în ultimii 2 ani în proiecte care să transforme fosta terasă ba într-un amfiteatru, ba într-o locație modernă care să atragă turiștii.  Primul proiect a fost depus, în 2020, la programul Bugetare participativă și a fost aprobat pentru valoarea de 71.550 lei. Dar n-a fost realizat de semnatarul proiectului, un anume Sergiu Mihăescu. Așa că a intrat pe rol firma de casă din Drăguș, IC Metal Construct SRL, firma de casă a primarului.  La 13 decembrie 2021, Primăria Făgăraș a încheiat  un contract cu IC Metal Construct în valoare de 139.895 lei prin care i s-a încredințat amenajarea unui amfiteatru în locul fostei terase Litoral. Premergător contractului mai sus menționat, apare însă ca din senin firma Atic Studio Arhitectura SRL din Alba Iulia, cea de la fântâna arteziană de la Casa de cultură, cu care  Primăria Făgăraș a  semnat un  contract, cel cu nr. 42.499 de  la 28 iunie 2021, în valoare de  145.180 lei  pentru a  amenaja 2 grupuri sanitare cu cafenea și terasă.  Până la data de  5  februarie 2022 amenajarea trebuia finalizată, dar n-a fost așa. Aceeași firmă a mai încasat de la bugetul local suma de  130.000 lei (26.270 euro) la 6 mai 2022 pentru ,,servicii de proiectare faza DALI inclusiv documentație pentru avize pentru realizarea obiectivului consolidare și restaurare Baia Comunală“.  Cert este însă faptul că prin intermediul a trei contracte  s-au evaporat de la bugetul local  356.625 lei.  După ce expirase termenul pentru aceste lucrări, iar cei 10 consilieri au refuzat să voteze prelungirea, primarul a dat undă verde la lucrări. Și s-a pavat terasa prin noiembrie 2022, pe vânt și ploaie. Calitatea lucrărilor executate de firma de casă IC Metal   Construct SRL este însă îndoielnică, pavajul măcinându-se déjà. Iar dacă privim ,,amfiteatrul“, cel  din fotografiile de prezentare de la proiectul depus pe bugetare participativă și cel din teren, în buza Cetății Făgărașului, nimic nu se aseamănă. Primele sunt de tip ,,elvețian“, iar la polul opus este realitatea.  Este aceeași calitate a lucrărilor pe care a oferit-o făgărășenilor aceeași firmă IC Metal Construct SRL, care a restaurant fațada imobilului din Republicii 27, cel din fața sediului Primăriei Făgăraș, unde zugrăveala a fost aplicată pe sărite, iar unde a ajuns spoiala pe pereți, aceasta a căzut lăsând cărămida la vedere. La vedere nu sunt însă banii plătiți  de către primar din banii făgărășenilor pentru astfel de lucrări. Și asta întrucât   în cadrul UAT Făgăraș se practică o ,,transparență“  opacă. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here