FOTO Europa Liberă

Cele 300 de coșuri cu cadouri de Paște comandate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară au costat 30.000 de lei de la bugetul instituției reponsabile de supravegherea pieței de asigurări din România, potrivit Europa Liberă, arată Libertatea.

Oferta de achiziții de pachete pentru Paște a fost urcată de ASF  în SEAP – platforma electronică de achiziții din România, în 10 aprilie. Reprezentanții instituției au ales coșurile cadou oferite de o firmă de produse de lux din Capitală, Le Menoir. Astfel, prețul de achiziție a variat între 70 și 330 de lei pe bucată, în funcție de produse.

Coșurile mai ieftine au avut doar vin și prăjituri, iar cele scumpe vin franțuzesc, un cozonac și o terină sau foie gras. Autoritatea de Supraveghere Financiară este un vechi client al companiei, de unde a mai achiziționat și în ultimii doi ani cadouri de Paște sau Crăciun. Un alt client al Le Menoir este Nuclearelectrica, de asemenea o companie de stat. În 2022, ASF a fost singurul client din SEAP al firmei și a cumpărat produse de lux de 172.000 de lei – sticle de șampanie, coșuri cadou.

La fel și în 2021, când achizițiile au fost însă ceva mai modeste, de doar 84.000 de lei, relatează Europa Liberă. De asemenea, în februarie 2023, ASF a mai cumpărat de la această companie o sticlă de șampanie în valoare de 170 de euro.  ASF nu a răspuns întrebărilor Europa Liberă despre motivele achiziționării acestor cadouri și cum au ales firma.

Controversele din jurul ASF

Achizițiile vin într-un moment în care ASF se confruntă cu numeroase critici privind modul în care a supravegheat piața în contextul insolvenței Euroins, liderul de pe piața asigurărilor RCA. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a decis, la 17 martie, retragerea licenței, deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al Euroins România, în urma unor controale care au arătat lipsa a 2,19 miliarde de lei (445 de milioane de euro) din capitalul de solvabilitate.

Este a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și Euroins (2023). Libertatea a dezvăluit că președintele ASF, Nicu Marcu, a primit, în 2022, 15 salarii de câte 12.500 de euro. Unul a fost bonus de „performanță excelentă” pentru anul în care City Insurance a intrat în insolvență și ASF a știut că Euroins avea probleme de solvabilitate, dar a lăsat-o în pace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here