În Vinerea din Săptămâna Luminată, 21 aprilie 2023,  parcă toate drumurile duceau spre Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus unde se prăznuia hramul  ,,Izvorul Tămăduirii“, al doilea hram al lăcașului de cult. Aglomeraţie mare încă de la intrarea în complexul turistic, iar echipaje de poliţişti şi jandarmi încercau să fluidizeze traficul spre mănăstire.  Comercianţi de tot felul, cu suveniruri, cu icoane, cu mici, bere, fripturi sau cozonaci, au ocupat spațiile de lângă drumul de acces pre mănăstire. Dar cu cât te apropiai de poarta mănăstirii şi lăsai în urmă fumul grătarelor și zgomotul teraselor,   liniştea se instala treptat. Muntele îţi da, parcă, o siguranţă rece şi plăcută, în timp ce soarele  încerca să îndepărteze norii, zâmbind uşor printre copaci. În jurul altarului din pădure, lume multă,  liniştea pădurii fiind  întreruptă de troparul Învierii. Prin  staţiile montate la altar, liturghia răzbătea peste culmile munţilor.  Un loc mai minunat precum acesta n-am mai găsit, spuneau unii credincioşi veniţi de departe pentru acest praznic.  Oameni din nordul ţării, din judeţele din sud,  dar şi din împrejurimile Ţării Făgăraşului s-au aşezat în jurul altarului din pădure cu privirile aţintite spre soborul de preoţi. IPS Laurenţiu Streza, episcopul Ilarion Făgărăşeanul şi alţi zeci de preoţi  au  oficiat slujba religioasă.

 ,,Unde sunt cei ce nu mai sunt?”

Cei mai vârstnici enoriaşi mi-au povestit cum era la altarul din pădure în urmă cu ani. Făcând un arc peste timp  când slujbele erau oficiate de stareţul Mănăstirii Brâncoveanu, Arsenie Boca, lumea era la fel de multă în jurul altarului din pădure, spuneau aceștia.  Era prin anii 1947-1948. Duminică de duminică altarul era înconjurat de mulţime multă dornică să-i asculte vorbele şi poveţele pline de duh. Mitul Părintelui Arsenie Boca dăinuie peste Ţara Făgăraşului şi nu numai. Îmi vin în minte și cuvintele  Părintelui Teofil Părăianu, un mare duhovnic de la această mănăstire pe care îl căutau oameni din toate colţurile ţării.   ,,Unde sunt cei ce nu mai sunt?” spunea Nichifor Crainic în poezia sa. Lumea ajunsă la acest mare praznic i-a avut  în minte şi mi-au vorbit despre ei  şi despre minunile săvârşite de aceşti mari duhovnici ai ţării, Pr. Arsnie Boca, pr. Teofil Părăianu.

Predica Mitropolitului Laurențiu, la altar

IPS Laurențiu a  săvârşit o frumoasă slujbă religioasă care s-a continuat cu maslu. În predica sa,  IPS Laurențiu a vorbit despre Învierea Mântuitorului și despre puterea credinței.

  • ,,Frumusețea și semnificația acestei sărbători și rolul pe care Maica Domnului îl are în istoria mântuirii. Mănăstirea aceasta are o tradiție istorică binecuvântată, că atunci când a fost dărâmată a rămas Izvorul Maicii Domnului. Și la acest izvor veneau credincioșii din zonă și se rugau pentru că biserica era dărâmată, turla era dărâmată prin tunul lui Bukow. Iată că a rânduit Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Preacurate ca acest loc să se dezvolte și să ne ofere nouă ceea ce avem noi nevoie mai presus de toate, putere în credință, eșența în încercările vieții și mai ales a greutăților ce vin asupra noastră și ne provoacă la o teamă, care este foarte periculoasă, ea duce la moarte înainte de vreme. Pentru a avea această tărie în credința noastră, Săptămâna Luminată în care noi prăznuim Izvorul Tămăduirii ne oferă încrederea pe care noi trebuie să o avem în Dumnezeu și mai ales în șansa de a ne împărtăși cu Însuși Mântuitorul Iisus Hristos prin Sfânta Împărtășanie. Dacă în prima zi, după Înviere, Mântuitorul s-a arătat și a binecuvântat cu ,,Pace Vouă!“, nu aveau nevoie de altceva cei care stăteau ascunși de frica iudeilor. I-a binecuvântat și i-a trimis la propovăduire cu puterea de a economisi, de a vindeca, să fie iconomi ai tainelor lui Dumnezeu. N-a fost Toma de față, dar după 8 zile, Mântuitorul se va arăta din nou ucenicilor și lui Toma și prin Toma noi toți devenim cei care simțim cu adevărat că Mântuitorul Iisus Hristos a Înviat pentru noi și a noastră mântuire. În ce mod ne putem atinge noi de Mântuitorul Iisus Hristos, într-un mod binecuvântat și cu totul special“ a spus IPS Laurențiu în predică.

Izvorul cu Aghiazma Mică

Fiecare dintre preoţii prezenți au acoperit mulţimea cu straiele lor. S-au citit pomelnicele  date de oameni, mii de nume scrise pe listele ajunse în mâinile preoţilor. A răsunat pădurea când IPS laurenţiu Streza a ieşit în faţa mulţimii spunând de trei ori ,,Hristos a Înviat”, urmat de troparul Învierii. Pe feţele unor credincioși erau lacrimi de bucurie, dezvăluind comuniunea cu Dumnezeu. Erau și turiști care au privit totul ca pe un spectacol, fiind mereu în mișcare, dornici să viziteze şi să imortalizeze locurile.  Cel mai căutat punct din incinta mănăstirii a fost fântâna  unde  au fost montate robinete de la care oamenii îşi umpleau bidoanele cu apă. Aghiazma Mică a fost sfinţită încă de dimineaţă.   Biserica veche, ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, dar şi biserica nouă au fost vizitate de credincioşi. Mulţi au poposit la lacul de deasupra mănăstirii şi la Academie. Spaţiile special amenajate pentru lumânări au fost arhipline. Întreaga incintă a fost luată la pas pe tot parcursul zilei.

Distincții pentru clerici

IPS Laurențiu a vorbit despre evenimentul care urma la Sâmbăta de Sus prin care Școala gimnazială va intra sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni. A înmânat simboluri creștinești (Crucea  Șaguniană) oficialilor prezenți la slujba de hram, dar și preoților care au slujit la bisericile din satul Sâmbăta de Sus. Au primit Crucea Șaguniană primarul Comunei Sâmbăta de Sus, Nicolae Morariu, Inspectorul Școlar General de la IȘJ Brașov, Ovidiu Florin Tripșa, inspectorul școlar de religie, Elena Popa, directoarea Școlii Gimnaziale Sâmbăta de Sus, prof. Adina Moldovan, preot Marcel Dobre. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here