Un eveniment special a fost organizat în Comuna Sâmbăta de Sus de praznicul ,,Izvorul Tămăduirii“, vineri, 21 aprilie, 2023, începând cu ora 16.00. Școala Gimnazială din comună a fost  așezată sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni, inițiativa aparținând Mitropoliei Sibiului prin IPS Laurențiu Streza. Festivitatea  s-a desfășurat la Căminul cultural din Sâmbăta de Sus, într-o sală arhiplină, localnicii îmbrăcând frumoasele costume populare specifice locului. A fost prezent IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, prefectul Județului Brașov, Mihai Văsii, inspectorul școlar general de la IȘJ Brașov, Ovidiu Florin Tripșa, ispectorul școlar de religie, prof. Elena Popa, directoarea Școlii Gimnaziale Sâmbăta de Sus, prof. Adina Moldovan și primarul Comunei Sâmbăta de Sus, Nicolae Morariu,  fiu al satului Sâmbăta de Sus. Este pentru prima dată când Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu, fiu al satului, este invitat și participă la un eveniment în satul său natal.

  • ,,Școala din Sâmbăta de Sus a primit acum o ocrotire a Sfinților Martiri Brâncoveni, o lucrare pe care noi am salutat-o și am binecuvântat-o pentru că dacă acei copii care vor învăța de acum înainte în această școală vor ține legătura cu mănăstirea ce este închinată Sfinților Brâncoveni atunci ei vor înțelege ce înseamnă dăruirea, jertfa. Că nu suntem numai rânduiți ca să primim, copiii de mici sunt învățați și să dea, nu doar să primească. Prin simțământul acesta al jertfei ei vor înțelege și jertfa pe care o fac părinții pentru ei, atunci te îndeamnă ceva din interiorul tău să faci și tu ceva. Este un sfânt ideal. De aceea am dorit, de aici de pe acest altar, să oferim școlii o gramată, un act, mitropolitană pe care să o dăm școlii. Vom da acest act și IȘJ Brașov și Primăriei Sâmbăta de Sus. Ca să obținem acest titlu a fost nevoie de 3 aprobări, de la IȘJ Brașov, de la  Primăria Sâmbăta de Sus și noi am confirmat lucrul acesta printr-o gramată mitropolitană“ a spus IPS Laurențiu la altarul din pădure de la Mănăstirea Brâncoveanu.

Distincții și diplome 

Au primit disticția Ordinul Sfântului Andrei de la IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, inspectorul școlar general Ovidiu Florin Tripșa și primarul comunei Sâmbăta de Sus Nicolae Morariu. Au primit  Ordinul Anastasia Șaguna, mama Sf Andrei Șaguna,  directoarea Școlii Gimnaziale Sâmbăta de Sus, prof. Adina Moldovan și inspectorul școlar de religie, prof. Elena Popa. În cadrul festivității de la căminul cultural au primit diplome dascălii școlii din localitate și preoții care au păstorit și păstoresc cele două biserici din sat.

 Gramată Mitropolitană

,,Sfinții Martiri Brâncoveni au marcat profund viața și istoria poporului nostru, prin credința lor fierbinte de care nu s-au despărțit nici în fața morții, dar și prin preocupările lor social-culturale izvorâte din iubirea jertfelnică față de Biserica străbună și neamul românesc. Domnia Sfântului Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariției Bibliei în limba română, numită ,,Biblia din București“, în anul 1688. A avut una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române, Țara Românească cunoscând în timpul său o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale. Numărul mare de ctitorii bisericești, printre care și Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, precum și mulțimea școlilor pe care le-a înființat atât în Țara Românească, dar și în Transilvania, poartă peste timp ecoul vredniciei, dar și mireasma sfințeniei Celui care a plătit cu viața lui și a copiilor lui, iubirea pentru Biserica Ortodoxă și a Nemului Românesc. În toată viața sa, a urmat modelul Sfinților Împărați Constantin și Elena de la care a învățat să construiască mănăstiri, școli, să trăiască întru Hristos, să fie un adevărat conducător de stat, înțelept, apărând viața poporului pe care-l conduce.  Așezarea Școlii Gimnaziale din Sâmbăta de Sus sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni este pentru noi o mare bucurie și împlinire sufletească, dar și o aleasă binecuvântare de Sus pentru întreaga comunitate locală din Sâmbăta de Sus, pentru elevii școlii și dascălii lor“ semnează   IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.  (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here