Cine nu își aduce aminte de seria filmelor ,,Karate Kid”? Acestea au făcut înconjurul lumii, mai ales datorită carismei simpaticului actor Pat Morita, sau mister Myagi cum i se spunea în film. Foarte puțini știu însă că Pat Morita a fost dublat în scenele de luptă de către cunoscutul maestru de Karate Fumio Demura. Acesta s-a stins din viață  în ziua d e24 aprilie 2023, astfel că lumea Karate-ului a mai pierdut un mare maestru. Shihan Fumio Demura a introdus stilul de Karate Shito-Ryu în Statele Unite ale Americii prin anii 60.

Inovatorul

Acest supranume i-a fost acordat de către Jose M. Fraguas, unul dintre jurnaliștii cu un grad mare în domeniu ca și practicant, și care a reușit să realizeze interviuri istorice  cu marii maeștri de karate. Fumio Demura s-a născut la Yokohama, Japonia, în anul 1938 și începe studiul artelor marțiale la vârsta de 9 ani, ca elev al maestrului Asano. În anul 1965 se mută în SUA, unde predă stilul de karate okinawan Shito-Ryu. El va ajunge și la Hollywood, ca dublură pentru personajul Mr. Miyagi jucat de Pat Morita din seria Karate Kid dar și ca actor în mai multe filme de acțiune. A fost președinte și instructor principal al Shito-Ryu Karate-Do Genbukai International, deținător al gradului de 9 Dan. Fumio Demura a trăit în California, mai precis în localitatea Santa Ana.

  • ,,Am început să fac Karate din cauza unei boli. Copil fiind, am suferit de o infecție severă a amigdalelor, în urma căreia am rămas foarte bolnăvicios. Medicul mi-a recomandat exercițiul fizic. Aveam opt ani când am început să iau lecții de Kendo cu profesorul Asano. Când el a trebuit să plece, mi-a dat o scrisoare de recomandare pentru Ryusho Sakagami, să mă accepte ca elev la Karate” se destăinuia maestrul Fumio Demura într-un interviu acordat lui Jose Fraguas.

Prieten cu Bruce-Lee

Fumio Demura povestea și despre relația de prietenie pe care a avut-o cu Bruce-Lee.

  • ,,A fost foarte amabil cu mine. Bruce avea un simț foarte acut pentru tot ce însemna artă marțială. Voia mereu să învețe mai mult și nu era niciodată satisfăcut cu ce știa. Îmi aduc aminte că, după ce a ieșit cartea mea despre nunchaku, mă suna să-mi pună întrebări despre utilizarea acestei arme, pe care o studia la momentul respectiv”.

Abordarea Karate-ului

  • ,,Cred că oamenii vor prea mult, prea repede. Vor să alerge înainte de-a ști să meargă: vor să învețe tehnici avansate înainte de-a stăpâni bazele. Nu poți construi o casă solidă fără o fundație sănătoasă. Cu cât e mai solidă fundația, cu atât e mai zdravănă casa. Simplu de tot. Din păcate mulți practicanți nu înțeleg asta. Competiția are o latură bună și-o latură proastă. Cel mai rău lucru este să-ți pierzi din vedere pregătirea tehnică doar ca să câștigi un titlu” spunea Fumio Demura

Lumea filmului

Maestrul Fumio Demura a fost implicat în industria filmului și a lucrat cu nume celebre precum Sean Connery, Burt Lancaster, Wesley Snipes și alți mari actori dar cele mai multe aprecieri le-a primit în urma filmului Karate Kid.

  • ,,Am fost foarte norocos- spunea maestrul Demura- Dar, cu toată munca asta- seminarii, filmări, etc. am făcut un atac de cord. Asta m-a făcut să mă opresc puțin și să-mi analizez stilul de viață. Obișnuiam să lipsesc din Dojo (N.R- sală de antrenament specifică artelor marțiale) pentru perioade lungi de timp, din cauza drumurilor și a călătoriilor. Acum încerc să mă concentrez asupra școlii și să fac doar câte-un pic de film. Asta este și eu sunt mulțumit. Îmi face plăcere să ajut oamenii. Uneori, câte unii consideră că aș face cine știe ce lucru mare pentru alții, dar eu nu fac altceva decât ce ar trebui să facă orice practicant de arte marțiale- să-i ajut pe alții. Despre asta e vorba în artele marțiale”.

,,Nu renunțați niciodată”

Acesta a fost sfatul maestrului Demura pentru parcticanții de arte marțiale:

  • ,,Nu renunțați niciodată. Antrenamentul de arte marțiale nu e ușor, dar dacă ai suficientă încredere în tine însuți, poți face orice. Pentru mine, asta e cea mai frumoasă parte a muncii de instructor. Nu mă interesează banii. Dacă îmi pot ajuta elevii să devină oameni mai buni, pentru mine asta e cea mai mare răsplată”.

Ca orice mare maestru, Fumio Demura a lăsat o moștenire unică pentru lumea artelor marțiale. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here