,,Cina cea de Taină”  de Leonardo da Vinci  este una dintre cele mai admirate, dar  și mai copiate picturi din istoria omenirii. Artistul italian a început să lucreze la această operă de artă în 1495 și a finalizat-o în 1498. Tabloul a fost folosit în derizoriu  pe un banner montat pe drumul spre Mănăstirea Dejani. Enoriașii care vor să ajungă la lăcașul de cult se întreabă ce legătură ar exista între ultima masă a Mântuitorului cu apostolii și blocarea drumului de acces spre mănăstire.  Conform înscrisurilor de pe banner, accesul este interzis doar pentru primarul și viceprimarul comunei Recea, iar pentru enoriași accesul este permis doar temporar.

Telenovela drumului spre Mănăstire

Din luna octombrie 2022 până în prezent s-a derulat o adevărată telenovelă cu acest drum care leagă satul Dejani de mănăstirea construită după 1990. Drumul a fost cumpărat de o societate comercială cu sediul în Dejani, făcând parte dintr-o suprafață de teren amplasată în afara localității Dejani. Dar drumul de acces spre Mănăstirea Dejani a fost, în timp,  subiect de dispută între proprietar și Comuna Recea. Au fost dispute în instanță, au fost evaluări și apoi negocieri între proprietarul care a dobândit drumul în 2008, după construirea mănăstirii, și o comisie formată din consilierii locali din Legislativul Recea, dar părțile n-au  convenit asupra prețului de vânzare/cumpărare. Astfel că la data de 8 noiembrie 2022, Comuna Recea a anunțat ,,declanșarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică“.

  •  ,,Comuna Recea anunță declanșarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobilelor proprietate privată, teren în suprafață de 18.165 mp intravilan în localitatea Dejani, imobile înscrise în CF…(…). Procedura de expropriere se derulează în conformitate cu prevederile Legii 255/2010 cu modificările și completările ulterioare și a Normelor metodologice de aplicare a Legii 255/2010 aprobate prin HG 53/2011, cu completărileulterioare“ se arăta într-un anunț afișat la sediul Primăriei Recea.

Procedurile pentru preluarea acestui drum ca bun de utilitate publică al Comunei Recea continuă. Continuă și protestul firmei care a dobândit imobilul în 2008, contestând în acest fel exproprierea.

Starețul Mănăstirii Dejani: ,,Nădăjduim că Dumnezeu care este peste tot și toate va aduce liniștea pentru toți“

Starețul Mănăstirii Dejani spune că este grav ceea ce se întâmplă, dar are speranța că lucrurile se vor rezolva și toată lumea va fi mulțumită.

  • ,,Drumul a fost cumpărat prin 2008, iar noi  suntem aici din 1992, drumul era al secției placări din combinatul chimic, a fost drum public, nu era comunal, era folosit de mănăstire, de credincioși, de localnicii care au proprietăți aici. In 1992, când am început construcțiile aici l-am folosit.  A fost vândut.   Până acum n-au fost probleme, proprietarul ne-a îngăduit să-l folosim.  Noi nu avem altă cale de acces. Mănăstirea nu este doar pentru noi, câțiva monahi, ci este pentru toată lumea, credincioșii care vin de peste tot, și din Brașov, și din București, Sibiu, localnici, din toate părțile. Nu ne putem desfășura activitatea dacă se blochează drumul de acces, ar trebui să ne facem pustnici toți. Am vorbit de mai multe ori cu proprietarul, el are dorința să vândă drumul.   Nădăjduim că Dumnezeu care este peste tot și toate va aduce liniștea pentru toți, iar Maica Domnului, care este patroana acestei mănăstiri, care duce rugăciunile la tronul dumnezeirii, va face pace și liniște, să fie cu toții mulțumiți, noi asta dorim. Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor numi“ a explicat starețul Mănăstirii Dejani după ce drumul a fost blocat anul trecut.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here