Jurnaliștilor nu le-a scăpat faptul că prințul-paria, Harry, a fost stingher, dar nici că regina Camilla avea brodate pe poalele rochiei numele propriilor copii și nepoți, pe care i-a și înghesuit în balcon.

Nu în ultimul rând, tabloidele speculează frenetic faptul că prințul William și soția lui au întârziat la ceremonia de la Westminster, iar regele s-a văzut nevoit să-și amâne intrarea în catedrală.

Dacă în focul evenimentelor n-a ieșit prea tare în evidență, duminică presa londoneza a vuit despre gafa prințului de Wales, care a întârziat la ceremonia încoronării și a ajuns după rege.

Așa că monarhul a fost nevoit să aștepte minute bune în caleașcă până au apărut William, Kate și copiii lor. Charlotte și Louis. Tensiunea din cuplu era evidentă în imaginile surprinse în acel moment.

Toți patru s-au strecurat cât mai discret posibil la locurile lor din primul rând, pe când regele înainta deja solemn prin catedrală, către naos.

Toți ochii au fost ațintiți asupra prințesei de Wales

Motivul întârzierii rămâne un mister. Chiar prințesa de Wales a postat un filmuleț de familie cu plecarea spre abație. În cadrele savuroase, îi vedem pe copii deopotrivă dezamăgiți că plouă, dar și entuziasmați să participe la un asemenea eveniment.

Toți ochii au fost, de altfel, ațintiți asupra prințesei de Wales, curioși dacă aceasta își va confirma gustul fără cusur și eleganța firească.

Și chiar a lăsat o impresie memorabilă cu ținuta creată de casa Alexander McQueen și cu podoabele alese. Rochia din mătase ivoire avea pe poale trandafirul englezesc, ciulinul scoțian, narcisa galeză și trifoiul irlandez, pentru a celebra toate cele 4 națiuni ale regatului.

Prințesa nu a purtat o tiara bătută în pietre prețioase, ci o coroniță de frunze din argint și cristal. Într-o reverență înduioțătoare față de cea care ar fi trebuit să-i fie soacră, prințesa de Wales a purtat cerceii cu diamant și perle ai Dianei.

Chiar și așa, Kate n-a putut-o eclipsa pe fata ei, Charlotte, care abia a împlinit 8 ani. Copila a avut o ținută diafană, inclusiv balerini, tot creații ale casei Alexander McQueen, iar părul minunat i-a fost pus în valoare tot de o coroniță din argint. Chic și, în același timp, întruchiparea inocenței.

Prințul-paria Harry, ignorat de toată lumea

În altă ordine de idei, nici încoronarea n-a adus reconcilierea familiei regale cu prințul Harry. Pe care, spun observatorii, ar fi semnalat-o prezența ducelui de Sussex în balconul Palatului Buckingham.

Este limpede că recentele indiscreții din volumul de memorii și interviurile acordate de Harry au rupt punțile dramatic. A fost pus să stea în rândul al treilea, nu a avut niciun rol în ceremonie și a fost lăsat în ploaie să își aștepte mașina.

Și nu este singurul detaliu care a frapat la apariția familiei regale în balcon. Dacă nu cumva a fost plănuită ca atare, plasarea persoanjelor a fost – în cel mai bun caz – o improvizație.

Camilla și-a îngrămădit toată familia pe balcon

În loc să vedem un moment dinastic, cu prințul și prințesa de Wales flancându-i pe rege și pe regină, William Kate și copiii lor s-au trezit mai degraba înghesuiți în colțul din dreapta. În mod obișnuit, aparițiile în balcon sunt foarte atent orchestrate.

În schimb, observă nu doar gurile rele, chiar lângă regină și-au găsit loc rudele acesteia, două surori, un fiu și mai mulți nepoți. Ale căror nume și le-a brodat chiar pe poalele rochiei purtate în aceasta zi istorică: prenumele copiilor și nepoților, dar și siluetele aurite ale celor doi câini ai ei. Detalii care nu fac decât să amplifice antipatia britanicilor față de Camilla.

Un alt aspect controversat al zilei a fost arestarea câtorva zeci de persoane care voiau să afișeze pancarte antiregaliste de-a lungul procesiunii de la Westminster la Palatul Bukingham. Printre cei reținuți s-a numărat și liderul mișcării anti-monarhie, Republic.

Poliţia Metropolitană este puternic criticată pentru aceste arestări, unele voci considerându-le „ceva la care te-ai aştepta să vezi la Moscova, nu la Londra”.

Mii de picnicuri comunitare în parcurile și grădinile din Marea Britanie

Pe de altă parte, mii de picnicuri comunitare de cartier şi petreceri stradale au avut loc pe teritoriul Regatului Unit pentru a serba încoronarea primului monarh nou al Marii Britanii din ultimii 70 de ani.

Regele Charles al III-lea şi soția lui au ales personal preparatul vedetă al zilei, o tartă care conţine spanac, fasole boabe, brânză şi tarhon.

Pe străzi, în grădini si parcuri, vecini şi grupuri de prieteni s-au strans să împartă mâncare şi să se distreze împreună. Mai mulți membri ai familiei regale s-au alăturat oamenilor în cadrul acestui „mare dejun al încoronării”, iar trei britainci au și mai multe motive de sărbătorit.

Seara, toată atenţia s-a îndreptat către Castelul Windsor. La concert au asistat 20.000 de oameni- cei mai mulți norocoși cu invitație, dar și câteva mii de britanici obișnuiți, selectați aleatoriu de pe întreg teritoriul ţării.

Tabloidele n-au scăpat ocazia să atragă atenția că mai multe vedete, între care Robbie Williams, Elton John, Adele sau Harry Styles, au refuzat să cânte la concertul încoronării. Majoritatea au invocat alte angajamnete, stabilite cu mult timp înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here