Radu-Valentin Paul aduce în atenția brașovenilor informații despre un caz similar din Germania

Urmează deschiderea unui aeroport internațional în Brașov. Sperăm ca impactul asupra mediului de afaceri local să fie unul pozitiv. Din dorința de a afla mai concret ce o să însemne acest impact, Radu-Valentin Paul a căutat o situație similară, ca să poată analiza ce s-a petrecut acolo și să obțină ceva mai clar pentru brașoveni. Acesta a căutat un aeroport construit în ultimii ani în Europa, dar nu a găsit unul. Discutând cu oameni din domeniu a primit informația că în Germania sunt mai multe aeroporturi care au fost militare, iar înultimii ani au devenit comerciale. A căutat unul care să fie introdus în circuitul civil cât mai aproape de prezent și care să deservească o regiune similară, ca și populație, respectiv economie locală. Astfel a ajuns la aeroportul din Memmingen, Germania, denumit Allgau Airport Memmingen. Acesta a fost construit în 1935 și a fost folosit ca aeroport militar până în 2004, când a intrat în circuitul comercial. Undeva prin 2007 a început realmente traficul pe aeroport. Găsești aici detalii despre istoria lui: https://www.memmingen-airport.com/home/company/memmingen-airport/history/

Radu-Valentin Paul i-a contactat pe cei de la primăria orașului Memmingen și i-a rugat să îi ofere câteva informații despre cum a fost impactat mediul de afaceri local în urma deschiderii acestui aeroport.Te invităm să vezi mai jos interviul dintre acesta și Michael HAIDER, director în cadrul primăriei orașului Memmingen.

R.V.P.: După deschiderea aeroportului, care a fost primul impact serios asupra mediului de afaceri local?

M.H.: Companiile locale și-au adus o contribuție semnificativă la deschiderea aeroportului prin angajamente și inclusiv participare financiară. Aceasta a fost baza pentru un nivel ridicat de conexiune între aeroport și mediul de afaceri. Impactul aeroportului asupra economiei locale este un proces aflat în creștere continuă. În primul rând, companiilor li s-a oferit posibilitatea de a recruta lucrători din străinătate mult mai ușor. În al doilea rând, în Memmingen a crescut numărul de turiști. Și în al treilea rând a crescut numărul de filiale ale companiilor naționale și internaționale.

R.V.P.: Ce s-a întâmplat în privința turismului? Ce fel de turiști ați atras? Germani sau din alte țări?

M.H.: Am aflat că operațiunile de zbor au o influență directă asupra numărului de nopți în hotelurile noastre. Comparația sosirilor din diferitețări pe Aeroportul Allgäu, în comparație cu înnoptările turiștilor din aceleași țări, arată clar o corelație între cele două. Principala creștere a fost generată de oaspeții din străinătate.

R.V.P.: Ce a însemnat deschiderea aeroportului pentru unitățile de cazare, restaurante, cafenele și baruri?

M.H.: Întreaga industrie a turismului din Memmingen beneficiază de pe urma aeroportului. Cu toate acestea, trebuie menționat că piața overnight obține cele mai mari rezultate. Numărul de paturi, în special în sectorul de pensiuni, a crescut și concurența s-a intensificat.

R.V.P.: Ce a însemnat pentru industria de producție, fabrici?

M.H.: În general, zona din jurul Memmingen este una industrială foarte puternică, ca în toată Bavaria. Antreprenorii industriali și companiile sunt parteneri importanți ai acestui aeroport. Ei sunt puternic motivați să sprijine financiar aeroportul datorită atractivității regionale pentru oameni șiangajați, respectiv pentru ei înșișica hub de conectivitate.

R.V.P.: Ce a însemnat deschidere aaeroportului pentru micii antreprenori locali?

M.H.: Micii antreprenori locali depind în mod normal de entități industriale mai mari. Deoarece aceste companii industriale mai mari beneficiază de aeroport, cele mai mici beneficiază implicit, ca furnizori sau subcontractanți.

R.V.P.: În urma deschiderii aeroportului au apărut noi domenii de afaceri? Dacă da, care au fost acelea?

M.H.: Da, în special servicii legate de aeroport: servicii de parcare, horeca, în și în jurul aeroportului, închirieri mașini, cu sau fără șofer, și altele de acest gen.

R.V.P.: Au fost cazuri de unul sau multe domenii de afacericare s-au dezvoltat mult după deschidere aaeroportului?

M.H.: Aeroportul este un factor importantși are o influență pozitivă asupra întregii economii. Cu toate acestea, o anumită industrie nu poate fi identificată aici. Efectul pozitiv este arătat și în studiul „Wirtschaftskraft 2019 ifo – Betrachtungsjahr 2018” (Numărul actual de pasageri cu 22 33% maimare!).

  •   Cheltuieli ale vizitatorilor direcți: total 237 milioane euro, în regiunea țintă 119 milioane (Allgäu, Suvabiabavareză, Ammersee/Lech, StarnbergerFünf-Seen-Land, Pfaffenwinkel, regiunea Zugspitz și Munchen)
  •   Aproximativ 50% cazare și gastronomie, 26% comerț cu amănuntul, 10% mijloace de transport, 9% sport de agrement
  •   Efecte pozitive ale puterii de cumpărare, în principal asupra horeca, precum și asupra comerțului cu amănuntul. Efectul total alputerii de cumpărare în  1766 de locuri de muncă.

R.V.P.: Care a fost impactul asupra numărului de locuitori al orașului Memmingen?

M.H.: Memmingen a avut o creșterede 11% a populației de la deschiderea aeroportului, anul 2007, până în anul 2022. Din păcate, ponderea aeroportului în această creștere nu poate fianalizată separat.

R.V.P.: Care a fost implicarea municipalității din Memmingen pentru dezvoltarea economică, legată de aeroport?

M.H: Nu a existat sprijin direct din partea primăriei. Orașul a participat la campanii de marketing.

 

Radu-Valentin Paul este un activist civic care, prinAsociațiaBrașovul Altfel, susțineîn mod constant mediul de afaceribrașovean. Acesta are și un podcast în acest sens, denumit “De la mic la mare”. Găsești aici canalul de Youtube: https://youtube.com/@delamiclamare8387 .

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here