Laura Giunca, secretarul general al Municipiului Făgăraș, a câștigat procesul în fața primarului Făgărașului. Tribunalul Brașov a dat dreptate secretarului general al municipiului Făgăraș prin soluția emisă marți, 9 mai 2023. În termen de 15 zile edilul poate depune recurs.

Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: ,,Admite cererea formulată de reclamanta Giunca Laura Elena în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Făgăraș, Municipiul Făgăraș, prin primar, şi Comisia de Evaluare a Performanțelor Profesionale ale Secretarului General al Municipiului Făgăraș. Dispune anularea în tot a Raportului de evaluare a performantelor profesionale ale reclamantei Giunca Laura Elena întocmit pentru perioada 01/01/2021 – 31/12/2021. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de intervenţie în interes alăturat reclamantei formulată de intervenienta Asociația Secretarilor Generali de Municipii din România. Dispune obligarea pârâţilor Primarul Municipiului Făgăraș și Municipiul Făgăraș   în solidar la plata către reclamantă a sumei de 2500 lei cu titlul de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 09.05.2023. Document: Hotarâre    09.05.2023

Reamintim că Laura Giunca a chemat la bară Comisia de evaluare a performanțelor profesioanale a Secretarului general al Municipiului Făgăraș, pe primarul municipiului Făgăraș, pe Municipiul Făgăraș prin primar pentru anularea Raportului de evaluare întocmit de aceștia în cazul ei pentru perioada 1.01- 31.12.2021. Este  Dosarul  nr. 1896/62/2022 deschis la  Tribunalul Brașov pentru anularea Raportului de evaluare profesională. Premergător acestei plângeri, Laura Giunca a depus o plângere la Primăria Făgăraș înregistrată sub  nr. 32577/4.04.2022.  Laura Giunca, secretar general al Municipiului Făgăraș, a informat și CL Făgăraș și pe fiecare consilier local în parte asupra situației în care s-a ajuns în  Primăria Făgăraș. Se știe că Secretarul general al Municipiului Făgăraș a fost ținta răzbunării personale a primarului  după ce n-a susținut inițiativa acestuia de a înlătura din funcție 10 consilieri locali, în septembrie 2021, cei care formau opoziția în Legislativ. Numai că atât MDLPAT cât și Prefectul Județului Brașov au fost în acord cu decizia secretarului general.

 Juriștii care n-au aprobat abuzul în serviciu

Dintre toți funcționarii publici care umplu birourile Primăriei Făgăraș, doar doi dintre ei au devenit incomozi pentru edilul șef, secretarul general al Municipiului, Laura Elena Giunca, și juristul Adrian Traian Gavrilă. Atât de mare a fost răzbunarea primarului încât cei doi au fost notați cu medii foarte mici la evaluarea activității desfășurate în anul 2021. Mai pe românește, cei doi  au primit din pixul primarului calificativul ,,nesatisfăcător“. I s-au alăturat edilului și doi consilieri locali, Ovidiu Popa și Magdalena Șuteu numiți membri în comisia de evaluare.  Cei doi consilieri locali  au fost în acord cu primarul, o atitudine recunoscută și la votul din Legislativ pentru proiectele HCL, și i-au  lăsat ,,corigenți“ pe cei doi funcționari publici, juriști, notându-i la evaluare cu   1, 2, 3, 4., cel mult 5, corespunzătoare calificativului ,,nesatisfăcător“. În condițiile în care, așa cum spune  Giunca în Informarea trimisă consilierilor locali, n-au fost prezenți la interviu, etapa în care ,,împricinata“ putea  să le răspundă la întrebări și să se apere. Interviul a lipsit și din evaluarea lui Gavrilă, acestuia prezentându-i-se direct raportul final.

  •  ,,Credeam că decența ar trebui să primeze în raporturile de serviciu și în relațiile interpersonale, dar realitatea dovedește altceva. Informarea fiind adresată consilierilor locali în speranța unei informări reale și pentru a nu fi prinși în capcana unui șir lung de dezinformări venite din partea Executivului și a aparatului de specialitate“ scrie Giunca întrr-o Informare remisă consilierilor locali.

Atât Laura Giunca, dar și Adrian Gavrilă și-au căutat dreptatea  în instanță, invocând abuzul în funcție și excesul de putere.

Informarea Legislativului

În Informarea remisă consilierilor locali,  Giunca prezintă faptele derulate în perioada septembrie 2021- iunie 2022, care au dus, în mod abuziv, la acordarea calificativului ,,nesatisfăcător“ la evaluarea  efectuată  de   o comisie de evaluare   formată din primar și consilierii locali Popa Ovidiu și Șuteu Magdalena.

  • ,,În data de 31 martie 2022, orele 17.00, am fost evaluată pentru activitatea din anul anterior calificativ ,,nesatisfăcător“ de către comisia formată de Primarul Municipiului și cei doi consilieri locali desemnați de către Consiliul Local- Șuteu Magdalena și Popa Ovidiu. La secțiunea ,,comentarii“ am precizat în scris: etapa interviu nerealizată întrucât cei 2 consilieri locali lipseau la momentul prezentului raport. Precizez că până în anul 2022 toate evaluările din activitatea mea profesională au avut calificativ ,,foarte bine“, fiind angajată din anul 2001. În data de 31 martie 2022, ziua evaluării, era convocată ședința ordinară a CL la orele 18.00, probabil urmărindu-se neprezentarea mea la acea ședință ca urmare a acestei evaluări subiectiv-abuzivă realizată în ultima zi a perioadei de evaluare și după programul de lucru“ prezintă Giunca în Informare.

 

S-a suspendat din funcție

Ca urmare a acestei situații, secretarul general s-a suspendat din funcție. ,,În data de 20 mai 2022 am notificat Primarul Municipiului Făgăraș prin adresa 3767/20.05.2022, să constate suspendarea raportului de serviciu pe perioada mandatului primarului, conform art. 512 alin. 1 și art 514 lit e din Codul Administrativ, depunând documentele doveditoare în acest sens, suspendarea fiind un drept a cărui cenzură nu o poate realiza Primarul Municipiului, prevederile legale fiind în sensul de a constata și nu de a aproba“ scrie în document Laura Giunca.

Dispoziții emise abuziv

,,În data de 30 mai 2022 au fost emise două dispoziții, nr. 974 privind eliberarea din funcția de Secretar General al UAT Municipiul Făgăraș a doamnei Laura Elena Giunca, și Dispoziția nr. 975/30.05.2022, fără titlu, prin care respinge cererea privind emiterea unui act administrativ   prin care să se constate suspendarea raportului de serviciu la inițiativa sa începând cu data de 30.05.2022, niciuna dintre dispoziții neavând referat al compartimentului de resort, ambele vădit nelegale și esențial neteemeinice, emise abuziv tocmai în scopul eliberării din funcția publică“   preciza secretarul general.

Joaca de-a funcționarii publici

După data de 30 mai, atribuțiile acestei funcții i-au fost încredințate altui funcționar public din primărie.   ,,Crișan  Camelia îndeplinea atribuții de contrasemnare/vizare, etc în perioada de concediu legal, concediu medical, deplasări în interesul serviciului mai mari de 48 ore ale Secretarului Municipiului dar și pentru evitarea situațiilor care ar genera conflict de interese. Am solicitat Instituției Prefectului exercitarea prerogativelor de tutelă administrativă prin verificarea legalității Disspozițiilor nr. 974 și 975 emise în mod vădit nelegal și esențial netemeinice și să dispună atacarea în instanță a acestora, aspect reținut și invederat și de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici“ explică Giunca în Informarea către consilierii locali.

 

1 COMENTARIU

  1. Tovarășe primar,nu crezi că ar trebui să te întorci la primăria Drăguș? Se zice că ai făcut treabă ,,bună,, acolo…lasă Fagarașul,nu ai făcut NIMIC!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here