FOTO: G4Media

Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, unul dintre cei mai populari membri ai Guvernului, îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția, G4Media . Cel mai recent, a intrat în acest ”club” nora ministrului, Antonia Luchian (32 de ani), angajată în 2020 drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Anterior, aceasta lucra la propria firmă de ”cursuri de dans” și ”dansatori evenimente”.

La momentul angajării, Daea nu era ministru, dar șefă la Resurse Umane în cadrul Agenției de Plăți era soția sa, soacra Antoniei. În precedentul mandat de ministru al lui Daea, din perioada 2017-2019, s-au angajat în două instituții subordonate Ministerului Agriculturii fiica sa – la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – și ginerele său – la Agenția Națională pentru Zootehnie.

  • Referitor la angajările preferențiale la stat, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luna trecută, într-o ședință a Coaliției, ”Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile. (..) Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei. Marcel Ciolacu: Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rau doar pentru unii.”

Deschizătoare de drumuri a fost, însă, actuala soție a lui Daea, Camelia Luchian, angajată, inițial, drept vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și, apoi, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde, în prezent, este colegă cu nora sa.

”Categoric nu”, a fost răspunsul Antoniei Luchian la întrebarea dacă soacra sa a avut vreo contribuție la angajarea sa în cadrul Agenției de Plăți. Anul trecut, numele lui Petre Daea și al Cameliei Luchian au apărut în cadrul unei anchete penale legată de trucarea unor concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii.

Cea mai veche declarație de avere disponibilă arată faptul că Antonia Luchian s-a angajat consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în noiembrie 2020. În document se menționează că, în anul fiscal anterior, femeia avusese drept singur venit suma de 4.000 de lei, dividende de la societatea Rigadonne SRL în care deținea 50% din părțile sociale.

Site-ul și contul de Facebook al firmei conțin mai multe fotografii în care Antonia și partenerul din firmă sunt implicați în ceea ce se prezintă drept obiectele de activitate ale societății: spectacole de dans, flashmobs, dansatori evenimente, cursuri Dansul Mirilor, cursuri dans corporate, organizare evenimente, producție video.

Mesajul de întâmpinare al firmei este: ”Suntem dansatori profesioniști, entuziaști și vrem să arătăm tuturor frumusețea acestei arte numită DANS. Dansul este accesibil oricui, la orice vârstă și este una dintre bucuriile vieții. Oricine poate regăsi plăcerea muzicii și a dansului dacă este deschis către această experientă. Vrem să aducem starea de bine prin dans cu ajutorul mijloacelor de care dispunem: arta pedagogică, răbdare, umor, energie, tehnică și bună dispozitie.” Diverse surse de pe Internet conțin știri referitoare la participarea Antoniei și a partenerului din firma de dans la concursuri de profil.

În vara lui 2019, Antonia s-a căsătorit cu medicul Alexandru Luchian, fiul din prima căsătorie al Cameliei Luchian, soția lui Petre Daea, ministru al Agriculturii la acel moment. În toamna aceluiași an, Guvernul din care făcea parte Daea a căzut prin moțiune de cenzură, ministerul revenind, apoi, PNL. Un an mai târziu, APIA, unde director al Direcției Resurse Umane era și este și acum soția lui Daea, Camelia Luchian, a angajat-o pe Antonia.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al APIA a transmis că angajarea a avut loc prin concurs la care a fost depus un singur dosar de înscriere și că, din situația prezentată de G4Media.ro soacră-director Resurse Umane-noră angajată, ”nu reiese existența unui conflict de interese.”

”Totodată, în vederea respectării regimului juridic al conflictului de interese și exercitării cu imparțialitate a funcțiilor publice ale celor doi funcționari publici, documentele privind angajarea doamnei Antonia Luchian nu au fost avizate de către doamna Camelia Luchian”, se mai arată în adresa semnată de directorul general al APIA, Adrian Pintea. Ministrul Petre Daea a răspuns apelului G4Media.ro și a spus că nu poate vorbi, iar ulterior nu a mai putut fi contactat nici telefonic, nici prin mesaje.

Citește mai departe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here