FOTO PROTV

Tina Turner a murit, miercuri, la vârsta de 83 de ani, în Elveția. Anunțul a fost făcut de apropiați ai artistei care spun că lumea pierde „o legendă a muzicii și un model”.

Tina Turner, născută Anna Mae Bullock, a avut o copilărie săracă. Mama ei, Zelma, a fost victima abuzului domestic, fiind agresată de tatăl artistei, Floyd Bullock. Ambii părinți au abandonat-o pe când era un copil.

Tina Turner a intrat în lumea muzicii când l-a cunoscut pe muzicianul Ike Turner. Era 1957 și a fost vrăjită de felul în care cânta cu trupa sa, Kings of Rhythm.

După ce a auzit-o cântând, Ike Turner a luat-o în trupă, având ocazia să înregistreze primul ei single în 1958, sub numele Little Ann. Odată cu primul ei mare succes, piesa A Fool In Love, Ike a decis să-i schimbe numele în Tina, să-i adauge particula Turner și să înregistreze numele pentru a-l proteja.

Ike și Tina Turner, o relație presărată cu teroare

Până în 1960, Ike și Tina Turner au avut o relație de amiciție, însă au trecut la intimități. Artista și-a dat seama că nu vrea să continue ceea ce a început cu Ike și i-a spus că între ei totul trebuie să se încheie.

Conform propriilor mărturii, Ike a lovit-o în cap cu un calapod de pantofi, din lemn. A fost prima dată când bărbatul care o descoperise o băga în sperieți, însă nu l-a părăsit pentru că îi păsa de el.

Mai mult, în octombrie 1960, Tina a născut primul lor copil, Ronnie. Doi ani mai târziu, Ike și Tina Turner s-au căsătorit în Tijuana, Mexic.

„A trebuit să spun da, altfel se lăsa cu bătaie. Apoi am plecat să ne căsătorim. N-a fost nunta pe care mi-am dorit-o”, a povestit în cartea sa de memorii.

Mariajul cu Ike Turner a fost un coșmar din care nu știa cum să iasă. Abuzurile la care era supusă de partenerul ei au adus-o pe Tina în pragul sinuciderii. „Relația cu Ike m-a făcut cel mai nefericită”, avea să spună mulți ani mai târziu artista.

În timp ce Tina devenea din ce în ce mai populară, Ike, dependent de droguri, a devenit gelos, iar abuzurile erau mai dese.

„Era crud pentru că depindea de mine. Nu-i plăcea că depindea de mine. Și nu doream să mă bat cu el, fiindcă mă alegeam mereu cu un ochi învineți, cu nasul rupt, cu o buză spartă sau o coastă fracturată”, a spus ea.

Tina Turner a reușit să iasă din căsnicia toxică în iulie 1976, pe când avea doar 36 de cenți în buzunar.

În cartea sa autobiografică Takin’ Back My Name, Ike Turner a declarat: „Sigur, am pălmuit-o pe Tina. Ne-am certat și au fost momente când am dat de pământ cu ea, fără să gândesc. Dar nu am bătut-o niciodată”, a spus Ike Turner.

Mai târziu, Ike a fost diagnosticat cu tulburare bipolară. A murit în anul 2007.

Deși avea patru copii lângă ea, din care doi proveneau dintr-o relație anterioară a soțului, Tina a renunțat la orice sprijin din partea lui Ike și la drepturile asupra melodiilor comune.

Ce s-a întâmplat cu copiii Tinei Turner

Tina Turner a avut doi fii biologici: Craig, fiul ei cu Raymond Hill, și Ronnie, fiul ei cu Ike Turner. Amândoi au murit înaintea ei.

În 2018, Craig s-a sinucis în casa lui din Los Angeles. Avea 59 de ani. În decembrie 2022, Ronnie a murit la vârsta de 62 de ani din cauza complicațiilor cauzate de cancerul de colon. Despre fiul ei Ronnie, artista a declarat că „a părăsit lumea mult prea devreme”.

Tina mai avea doi copii, Ike Turner Jr și Michael Turner, fiii lui Ike Turner pe care i-a i-a adoptat după moartea fostului soț.

Tina Turner a luat în calcul sinuciderea asistată

În 2016, Tina a fost diagnosticată cu cancer intestinal, boală care a măcinat-o ani în șir. În 2017 a trecut printr-un transplat de rinichi.

În 2020, pe când avea 80 de ani, Tina Turner declara pentru The Mirror că se simte fericită, chiar dacă este bolnavă.

„Am 80 de ani. Ce crezi? Cum mă gândeam că o să fiu la 80 de ani? Nu aşa. Arăt bine. Mă simt bine. Am trecut prin boli grave, dar le-am depășit. E ca și cum aș avea o a doua şansă în viaţă. Sunt fericită să am 80 de ani”, a spus ea.

După ce în 2013 s-a căsătorit cu producătorul muzical german Erwin Bach, Tina Turner a suferit un atac cerebral ușor. Artista a fost nevoită să învețe din nou să meargă. Trei ani mai târziu a fost diagnosticată cu insuficiență renală și cancer intestinal.

Tina Turner s-a vindecat de cancer după ce i s-a extirpat o parte din intestine, însă i s-au agravat problemele renale.

Cântăreața a luat în calcul sinuciderea astitată. Erwin i-a donat un rinichi, iar operația de transplant s-a încheiat cu bine în aprilie 2017.

Tina Turner s-a retras din viața publică după turneul de adio din 2008-2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here