FOTO: ADPM
  • În România lui 2023, informații banale la care publicul a avut acces ani la rând au devenit, în mod surprinzător, clasificate. În luna martie, în timp ce președintele Iohannis călătorea în Asia cu un avion de lux al unei companii private, Administrația Prezidențială le-a transmis jurnaliștilor interesați că nu le va comunica nici costul de închiriere a aeronavei, nici numele firmei de transport la care a apelat, pentru că informațiile ar fi secrete.
  • Ca să înțelegem cum funcționează mașinăria de secretizare fără preaviz a informațiilor de interes public, am făcut un test. Am cerut Administrației Prezidențiale să ne comunice costul primului zbor oficial al președintelui Iohannis, din ianuarie 2015. Aveam deja aceste informații de la aceeași instituție care obișnuia, în trecut, să le comunice la cererea oricărui jurnalist. Paradoxal, în 2023 ni s-a răspuns că și acelea sunt secrete.
  • Brusc, ne-am trezit, așadar, în situația de a fi fost, ani la rând, în posesia unor „informații clasificate”. Zăceau îngropate într-un e-mail, cu antetul Administrației Prezidențiale, cu număr oficial de înregistrare și fără niciun avertisment de sensibilitate deosebită. Dimpotrivă. Căci aici s-a ajuns, la aberanta situație în care date inofensive sunt trecute de-a valma la secret doar pentru că ating o intersecție sensibilă: președintele țării și banii publici.
  • Considerând că în mandatul președintelui Iohannis se poate crea un precedent periculos, prin secretizarea nejustificată a unor informații importante în cântărirea eficienței cheltuirii bugetului public, am dat în judecată Administrația Prezidențială, cerând instanței să oblige statul la transparență.

Citește ancheta Recorder: https://recorder.ro/din-absurdul-epocii-iohannis-sah-mat-cu-propriile-secrete/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here