Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a proclamat victoria duminică după-amiază, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Numărarea voturilor continuă în Turcia, însă rezultatele parţiale comunicate de agenţia oficială Anadolu îl plasează pe Erdogan într-o poziţie sigură de câştigător, obţinând 52,1% din voturi după numărarea a 99% din buletinele de vot. Adversarul său, Kemal Kiliçdaroglu, a obţinut 47,9% din voturi.

Erdogan a vorbit în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale din Istanbul, exprimându-şi recunoştinţa faţă de naţiune pentru încrederea acordată şi promiţând că va respecta promisiunile făcute poporului. El a subliniat, de asemenea, că aceste alegeri demonstrează că realizările Turciei nu pot fi atacate de nimeni. După anunţarea rezultatelor parţiale, mai mulţi lideri internaţionali l-au felicitat pe Erdogan pentru victoria sa. Emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, şi-a exprimat felicitările chiar înainte de finalizarea numărătorii finale a voturilor. Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a salutat, de asemenea, victoria lui Erdogan într-un mesaj pe Twitter, numind-o o „victorie electorală incontestabilă”. Premierul libian, Abdul Hamid Dbeibeh, a trimis, de asemenea, un mesaj de felicitare.

Printre liderii care l-au felicitat pe Erdogan se numără și președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a transmis că victoria acestuia reprezintă o dovadă a sprijinului poporului turc pentru politica externă independentă a lui Erdogan. Putin a apreciat, de asemenea, contribuția personală a lui Erdogan la consolidarea relațiilor ruso-turce. În discursul său de victorie, Erdogan a acuzat partidul lui Kemal Kiliçdaroglu, CHP, că este „infiltrat de mişcarea LGBTI” din cauza promovării drepturilor persoanelor gay, care este văzută ca o conformare la ideile progresiste occidentale. El a subliniat că pentru el familia este sfântă. Cu toate că se confruntă cu provocări precum inflaţia crescută, cutremurul devastator şi tensiunile cu Occidentul, care dorea o victorie a opozantului său, Erdogan a reuşit să-şi păstreze un nivel suficient de popularitate pentru a obţine un al treilea mandat prezidenţial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here