Peste 300 de profesori au protestat astăzi  în fața Prefecturii Brașov. Echipați cu pancarte, fluiere și trompete, profesorii și-au arătat nemulțumirea în fața clădirii care adăpostește reprezentanții în teritoriu ai Guvernului.Însoțiți inclusiv de copii ei și-au vărsat nemulțumirea adunată în toate aceste zile.

  • ,,Mâine vom merge la București, deja suntem organizați, vom fi cel puțin 100 de oameni. Cât este grevă, nu se poate vorbi nici despre încheierea mediilor, nici despre înscrierile la Bacalaureat“, a declarat Alin David, președintele Uniunii Județene Spiru Haret, citat de monitorulexpres.ro

Nemulțumiți de ofertele considerate umilitoare venite din partea Guvernului, zeci de mii de cadre didactice au refuzat să se întoarcă la catedră și continuă greva și în a șasea zi. Profesorii din întreaga țară amenință că nu vor pune capăt grevei până când salariile nu vor fi majorate.  În săptămâna aceasta, vor avea loc noi manifestații de stradă, inclusiv în București. Ultima ofertă din partea Guvernului, refuzată de sindicate, prevedea acordarea unor prime de 2.500 de lei pentru profesori și o creștere salarială de 9% pentru personalul nedidactic. Revendicările sindicatelor din domeniul educației includ:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ în funcție de importanța socială a muncii prestate, astfel încât salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Salarizarea întregului personal didactic să se realizeze treptat, în raport cu funcția, studiile, vechimea și gradul didactic.
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ.
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile, precum decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here