FOTO Adevărul

41.283 de lei a încasat profesoara Carmen Iohannis, soția primului om în statul român. Pe lângă salariu, Carmen Iohannis a avut venituri și din închirierea de imobile, scrie Adevărul.

Cei 41.283 de lei menționați în declarația de avere a lui Klaus Iohannis, în ceea ce privește veniturile salariale ale soției sale, înseamnă o medie lunară de 3.440 de lei. La fel ca și în cazul soțului său, Carmen Iohannis a încasat în anul fiscal precedent, 2022, 44.389 de lei din închirierea de imobile. Practic, soția primului om în stat a încasat mai mulți bani din chirii decât de la catedră.

La rândul său, 181.944 de lei a încasat ca șef de stat (medie lunară de 15.162 de lei) Klaus Iohannis în ultimul an fiscal (2022), potrivit declarației de avere, datată 31 mai 2023. Practic, media lunară a creșterii indemnizației sale a fost de 200 de lei, în condțiile în care în declarația de avere din 2022, președintele României menționa un venit anual de 179.507 lei.

Klaus Iohannis și-a rotunjit veniturile cu 5.934 de lei, bani reprezentând drepturi de autor de la Curtea Veche, pentru cărțile sale, în condițiile în care șeful statului are publicate trei cărți. Un plus la venituri a fost reprezentat de suma de 44.389 de lei din închiriere de imobile, cu circa 3.000 de lei mai mari față de cele din declarația de avere precedentă.

Carmen Iohannis nu a intrat în grevă

Profesoară de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, Carmen Iohannis are o vechime de aproape patru decenii la catedră. Spre deosebire de numeroși colegi de la colegiul unde predă, Carmen Iohannis nu a intrat în grevă. Însă acest lucru nu a însemnat că nu poate mobiliza mai mulți elevi să fie prezenți la vizita lui Iohannis și a omologului german, Frank-Walter Steinmeier, la Sibiu, pe 25 mai.

Întrebată dacă susţine greva profesorilor, Carmen Iohannis a afirmat că nu face politică şi este acolo alături de elevii ei pentru a-i întâmpina pe cei doi preşedinţi.

În schimb, Klaus Iohannis a făcut o glumă nepotrivită în contextul grevei care avea loc. „Vedeți că până și greva are ceva avantaje”, le-a spus râzând președintele elevilor, făcând referire la faptul că au un program mai lejer.

Greva continuă

Greva în Educație continuă și după ziua de marți, 6 iunie, când se va încheia mini-vacanța, au anunțat liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar.

Marius Nistor, liderul Federației sindicale din educație (FSE) „Spiru Haret” a transmis joi, după discuțiile de la Guvern, că profesorii vor ca „grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat”. În plus, el a anunțat că „De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”.

Referitor la ce au discutat, acesta a spus că li s-a adus la cunoștință că „a trecut acest proiect de Ordonanța de Urgență (n.r. cu majorări salariale respsinse de profesori) și că el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile din învățământ. Nu există niciun element de noutate”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut precizări în legătură cu aplicarea majorărilor salariale din sistemul de învățământ. Prin Ordonanța de Urgență 53/1 iunie 2023 au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here