Ileana Negru, mama unui copil care a fost ucis la Revoluție la numai 12 ani, a murit la Brașov chiar de Ziua Eroilor, pe 25 mai. S-a sinucis. Și-a dat foc în Poiana Braşov, într-un gest disperat pentru că nu mai suporta durerea și umilinţa la care a supus-o statul român. Timp de două săptămâmi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, ISU și Parchetul au ținut însă sub tăcere cazul. Au fost nevoiți să confirme nenorocirea doar după ce Cătălin Giurcanu, urmaş de erou martir, a dezvăluit totul. Cătălin Giurcanu povesteşte că Ileana Negru a recurs la această formă tragică de protest după ce a fost umilită de instituţiile statului. Femeia, care bolnaă fiind, fusese luată în Spania la fiica ei, venise în România şi bătea zadarnic pe la ușile instituţiilor pentru a cere ca bruma de bani din indemnizația pe care o primea de la statul român, în valoare de 918 lei, să îi fie virată în Spania. I s-a spus laun moment dat că dacă a plecat în Spania să ceară bani de acolo. Cătălin Giurcanu a s-a întâlnit cu doamna Negru a vorbit cu ea și a încercat să o ajute. Dar, la scurtă vreme a aflat uimit despre moartea femeii. A aflat de la fiica sa că a a murit în România, nu în Spania. Pentru că moartea Ilenei Negru a fost ținută în mare secret de autoritățile de anchetă din Brașov.

Iată ce a scris Cătălin Giurcanu:

„Astăzi am aflat o veste care mi-a sfâşiat inima. D-na Negru, mamă de Erou Martir, a murit. Venise în România ca să-şi rezolve problemele cu Casa de Pensii, cu Casa de Sănătate, cu SSRML-ul. Stătea la fiica dânsei, care trăieşte şi munceşte în Spania, deoarece nu se mai putea deplasa prea bine, operându-se la şold recent. Ne-am întâlnit pentru puţin timp la Biserica Caşin, pentru a-mi lăsa decizia dânsei de pensie unde se vedea clar cum o mamă de Erou Martir are indemnizaţia de 918 lei. Mi-a povestit cum a fost umilită la toate instituţiile statului român, mai puţin la SSRML, unde a găsit înţelegere la noul Secretar de Stat pentru a tipări un nou certificat, deoarece dânsa divorţase, şi nu mai corespundea numele. Am încurajat-o şi i-am promis că voi încerca să o ajut cu tot ce pot. Am crezut că a plecat înapoi la familia dânsei în Spania. Astăzi am primit un mesaj de la fiica d-nei Negru care mi-a spus că mama dânsei a murit…Nu mi-a venit să cred. Şi, după un timp, mi-a spus ce s-a întâmplat. D-na Negru nu a murit în Spania, ci în România, de ziua Eroilor. Pe 25 mai, s-a dus la mormântul lui Florin, băiatul ei de 12 ani împuşcat la Revoluţie, după aceea s-a dus în Poiana Braşov, şi-a turnat benzină, şi şi-a dat foc… Atunci când au reuşit să o resusciteze, a spus că: ‘Am făcut gestul ăsta în numele eroilor martiri.’ După aceea şi-a dat duhul.

Oameni buni, în ce ţară trăim dacă o mamă de erou moare în felul acesta şi toată lumea tace? În ce ţară trăim dacă o mamă de erou martir îşi ia viaţa sătulă de batjocura statului român? Dacă o mamă de Erou Martir îşi ia viaţa pentru că procurorii şi judecătorii îmbuibaţi de salarii şi pensii speciale mimează justiţia de 33 de ani? Unde am ajuns? Ce fel de oameni suntem?

D-na Negru, Dumnezeu să vă odihnească !

Lucrurile NU vor rămâne aşa. Nu se poate ca statul ăsta să fie atât de eşuat.

PS: nu am rugat niciodată să distribuie cineva ce postez eu, dar în acest caz, vă rog frumos”, scrie pe Facebook Giurcanu”.

Abia acum, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov a dat publicității un comunicat. Laconic și incomplet:

La data de 25 mai 2023, în jurul orei 18.00, Poliţia Staţiunii Poiana Braşov a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex feminin şi-ar fi dat foc în zona Poiana Mică a staţiunii Poiana Braşov. Poliţiştii s-au deplasat cu operativitate la faţa locului, din cercetări rezultând că o femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Braşov, şi-ar fi dat foc pe drumul forestier ‘Drumul Vechi’, ce face legătura între zona Poiana Mică şi strada Poiana Ruia, din Staţiunea Poiana Braşov. Echipajul S.M.U.R.D. sosit la faţa locului a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior transportând persoana vătămată în zona unde a aterizat un elicopter S.M.U.R.D. pentru a o prelua. Aflându-se în echipajul auto S.M.U.R.D., persoana vătămată a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi s-a constatat decesul acesteia. În urma cercetării la faţa locului, poliţiştii au identificat un recipient din plastic transparent, care prezenta urme de combustibil lichid, o brichetă şi o bucată de carton care conţinea un mesaj. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, urmând ca, la finalizarea acestora, să se propună soluţie legală”, a precizat t IJP Braşov.

Reprezentanții IPJ Brașov nu au crezut că este necesar să dezvăluie care a fost mesajul doamnnei Ileana Negru, ci doar faptul că au găsit ,,o bucată de carton care conţinea un mesaj”

Informații târzii și sumare și de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov

Fiind ancheta la început, este esențial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situația de fapt. în prezent, se fac cercetări in rem cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă, iar în cauza a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza mortii”, precizează reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

În ceea ce privește mesajul lăsat de sinucigașă pe ,,bucata de carton”, și Parchetul preferă tăcerea:

  • Legat de mesajul lasat de victima, fac precizarea că nu putem reda conținutul acestuia, dar pot menționa ca doamna era nemultumită de evoluția lucrurilor în România dupa Revolutia din 1989, data de 25 mai fiind și ziua in care se comemorează eroii revolutiei”, este opinia reprezentantului Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

Sursa: monitorulexpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here