FOTO: G4Media

Susținut puternic de Emil Boc, liberalul clujean Mircea Abrudean era nominalizat pentru funcția de secretar general al guvernului, după învestirea Cabinetului Ciolacu, însă social-democrații se opun ca acesta să fie numit în funcție, arată G4Media. Marcel Ciolacu i-a transmis deja lui Nicolae Ciucă să-i livreze un alt om pentru Secretariatul General, motivând că nu e compatibil cu Abrudean, au declarat pentru G4Media surse din coaliția de guvernare.

Contactat de G4Media, Mircea Abrudean a spus că e vorba, în primul rând, de interesele PNL. El a precizat că atâta timp cât nu a fost nimeni altcineva numit pe poziția care i-a fost promisă, sunt încă șanse ca funcția să-i revină lui. „Până la urmă nu e vorba de mine ca persoană, ci de partid. Așadar, partidul trebuie să gestioneze această problemă”, a spus Abrudean.

Cererea PSD a creat tensiune în PNL, mai mulți lideri cerându-i lui Nicolae Ciucă să nu cedeze presiunilor. Luni a fost convocată o ședință a conducerii restrânse a PNL.

La Cancelaria prim-ministrului Nicolae Ciucă, clujeanul Mircea Abrudean s-a remarcat mai ales prin menținerea bunei colaborări cu primarii, fiind în același timp omul care i-a netezit generalului Ciucă acomodarea la șefia PNL. Pe vremea când era prefect al Clujului, Abrudean s-a aliat cu primarul Emil Boc, beneficiind de susținerea categorică a acestuia în obținerea unor funcții în aparatul guvernamental.

Pretențiile lui Abrudean pentru funcția de Secretar general al Guvernului erau întemeiate și pe faptul că liberalii clujeni n-au mai primit (și nici n-au cerut) altă poziție de vârf în guvernul PSD-PNL după rotativă, în ciuda rezultatelor electorale cu care se pot lăuda la Cluj.

Potrivit surselor G4Media, Abrudean și-ar fi exprimat deja nemulțumirea la partid, pentru faptul că nu și-a obținut postul dorit în actualul guvern. De menționat că el s-a bucurat permanent și de susținerea prim-vicepreședintelui PNL Gheorghe Flutur.

UPDATE:

Conducerea PNL se reunește luni dimineața pentru a gestiona primele probleme apărute în relația cu PSD, după ce Guvernul Ciolacu a fost învestit în funcție, informează sursele G4Media.

Una dintre mizele războiului PSD-PNL pentru șefia secretariatului general al Guvernului: controlul asupra super-agenției care gestionează companiile de stat

Una dintre atribuțiile extrem de importante ale noului secretar general al guvernului este propunerea, către premier, a candidaților la șefia AMEPIP, o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Aceasta e una dintre mizele implicite ale scurtcircuitului dintre PSD și PNL survenit după ce premierul Marcel Ciolacu a refuzat să-l numească pe liberalul Mircea Abrudean secretar general al Guvernului și i-a cerut lui Nicolae Ciucă o altă propunere.

Agenția AMEPIP, despre care Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului. În acest moment, postul de secretar general al guvernului revine PNL.

Legea de înființare a AMEPIP prevede clar că ”preşedintele şi vicepreşedinţii sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului”.

Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost adoptat de Parlament în luna mai, dar nu a intrat încă în vigoare pentru că a fost atacat de USR la Curtea Constituțională.

Proiectul legii a fost adoptat de guvernul Ciucă în decembrie 2022 și trimis în Parlament. La acel moment, nici premierul Ciucă și nici alți lideri PNL nu au avut obiecții. Ulterior, liberalii s-au revoltat față de proiect, dar el a trecut de Parlament.

Pe scurt, proiectul de lege înființează o super-agenție (AMEPIP) care va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din proiect arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here