FOTO Libertatea

Aproape 162 de mii de elevi au terminat clasa a VIII-a și susțin astăzi prima probă la Evaluarea Națională 2023, examenul la Limba și literatura română. Ultima zi de înscriere pentru examen a fost vineri, 16 iunie, la doar patru zile după ce profesorii au suspendat greva generală care a durat trei săptămâni.  15.000 de copii care au terminat ciclul gimnazial nu s-au înscris la evaluare.

Tuturor elevilor de clasa a opta li s-au încheiat mediile cu prioritate ca să se poată înscrie la Evaluarea Națională care începe azi cu proba la Română și continuă miercuri, 21 iunie, cu cea la Matematică. Joi, minoritățile naționale susțin proba la limba maternă.

Absolvenții vin după o perioadă complicată, finalul de an școlar fiind afectat de greva majoră a cadrelor didactice, demers ce i-a ținut pe unii elevi departe de școală aproape trei săptămâni.

Unii adolescenți spun că au emoții, alții sunt optimiști. Elevii de clasa a 8-a au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele. Cele mai mari emoții le sunt date absolvenților de operele aparținând genului liric. Mulți și-ar dori mai degrabă o operă narativă. Asta au spus câțiva elevi, la Europa FM.  Iată cu ce gânduri au intrat aceștia la examen. „Sper să nu pice mesajul textului liric. E mai greu decât alte subiecte”, a spus o elevă. Un alt elev a declarat că: „M-am pregătit pentru toate situațiile, numai să fie un text interesant”. Pe de altă parte, profesorii îi sfătuiesc pe ce elevii de clasa a 8-a să fie atenți la partea de gramatică. Gabriela Greavu, profesoară de limba română, la Europa FM. „Intr-adevăr, le este teamă de liric. Sper să le dea narativ. La partea de gramatică trebuie să fie foarte atenți pentru că pot apărea situații capcană”, a spus cadrul didactic. Subiectele și baremul vor fi publicate oficial în jurul orei 15.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here