Locatarii de pe strada Libertății din Făgăraș sunt hotărâți să blocheze lucrările care se realizează pe strada lor de către Primăria Făgăraș.  Este vorba despre acel proiect de mobilitate urbană din zona centrală de 45 milioane de lei cu care primarul s-a lăudat încă din 2019 , dar care se implementează abia  la finalul perioadei impuse pentru realizarea lui.  Locatarii spun că strada Libertății are particularitățile ei de care nu s-a ținut cont la realizarea proiectului.

  • ,,Este un proiect făcut din birou de o firmă de prin țară, nu de la noi, de la Făgăraș. Nu s-a ținut cont de nimic, primăria își bate joc de noi. Pe aici a fost râul Berivoi și trebuia să se țină cont la proiectare.  La fiecare casă este câte un pod montat de prin anii 70, iar sub poduri este gol. Dacă se sapă așa cum vor acești constructori se surpă tot. Cum să pui pavele, ciment peste ceea ce există?  Aici, în față am un canal care merge în Berivoi, dar care se surpă. Dacă vă uitați în canal, la 3 metri adâncime curge râul. Trotuarele sunt déjà într-o rână pentru că pământul s-a mișcat. Nu ne-a prezentat nimeni proiectul, este bătaie de joc la adresa oamenilor. Nu s-a făcut niciun sudiu de fezabilitate. Era normal să vină din primărie și să ne prezinte proiectul, să ne spunem și noi părerea pentru că noi știm ce este aici pe stradă, nu o firmă de pe nu știu unde“ spune medicul Oana Mihulecea, locatar  pe strada Libertății.

Firmă cu 12 angajați

În prezent lucrează pe strada Libertății  muncitoridin  Buzău, așa cum spun ei.

  • ,,Firma se numește  SC ACG Construction&projects SRL, așa cum scrie pe hainele noastre de protecție. Noi am venit de la Buzău“ spun muncitorii.

SC ACG Construction&Projects SRL are sediul în București și are obiect de activitate, conform codului CAEN, ,,activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea“. În anul 2022 firma a avut o cifră de afaceri de 13.616,830 lei, datorii de 10.491.300 lei, profit de 1.198.093 lei și 12 angajați. În anul 2021, a avut o cifră de afaceri de 2.268.374 lei, pierderi de 101.006 lei, datorii de 17.638.348 lei și 11 angajați.

În loc de copaci și verdeață, pistă de biciclete

Pe strada Libertății s-a deschis șantierul de câteva zile și se  lucrează la montat borduri. Pe partea vestică a străzii, spre Olt, se taie copacii și se delimitează cu borduri trotuare și o pistă de biciclete.

  • ,,Cine merge cu bicicleta pe Libertății? Unde să meargă, să se arunce în Olt pentru că în capul străzii este Oltul. Să fim serioși! Ne face pistă de biciclete de 2,5 m lățime, pentru cine? Vor să facă ocolitoarea tot cu pistă de biciclete,  dar se duce cineva cu bicicleta pe ocolitoare?“ mai spune Oana Mihulecea în asentimentul vecinilor.

I-au invadat șobolanii

Oamenii spun că strada lor a fost mai tot timpul bătaia de joc a administrației publice locale.

,,În urmă cu șase luni s-a spart conducta de apă, au venit cu excavatorul și au săpat, ne-au umplut de șobolani, au reparat teava, dar au lăsat gaură de îți rupi mașina. S-a spart apoi țeava  în alt loc, iar au săpat, dar au lăsat gaură. Acum au pus borduri, dar nu au lăsat loc pentru mașini. Aici pe stradă sunt oameni bătrâni, nu poate intra ambulanța, nu putem ieși din curte cu mașinile. Ni se spune să ne mutăm dacă nu ne convine. Păi noi suntem aici de peste 40 de ani, părinții tot aici au stat, noi să plecăm? Să plece cei din primărie și primarul de unde au venit! Este bătaie de joc“ spun locatarii de pe Libertății.

,,Primarul nu ne-a ascultat“

Locatarii au ieșit în stradă marți seara pentru a cere explicații de la constructor sau de la reprezentanții Primăriei Făgăraș. Dar nimeni nu i-a ținut de vorbă, iar primarul nu a mers la fața locului să stea de vorbă cu cetățenii.

,,L-am sunat pe primar să ne spunem punctul de vedere și să-i explicăm riscurile la care ne supune prin aceste lucrări. Nici nu ne-a ascultat! Ne-a spus că proiectantul și constructorul știu ce fac. Realitatea este că proiectatul habar nu avea că strada s-a construit pe albia râului Berivoi. I-am spus primarului să pună diriginți de șantier la aceste lucrări, să supravegheze, așa cum este normal. Ne-a spus că sunt multe șantiere și nu poate pune la toate diriginți de șantier că sunt costuri. Ne-am dat seama că lucrurile nu sunt făcute așa cum ar trebui, cu răspundere“ au mai spus oamenii.

Oricum după revolta locatarilor, miercuri nu s-a mai lucrat în dreptul caselor de pe partea vestică a străzii, doar în capătul străzii, spre Olt.

  • ,,În această seară la ora 19.00 îl așteptăm de proiectant   să ne arate proiectul și să ne explice cum se vor realiza aceste lucrări de modernizare. Noi l-am invitat și pe inginerul Viorel Enuică din Făgăraș, cel care cunoaște foarte bine ce lucrări s-au realizat pe strada Libertății în anii 70, când s-a deviat râul Berivoi“ au mai spus locatarii.

În cursul zilei de miercuri și-au făcut apariția pe stradă un diriginte de șantier, inginerul Bica de la Primăria Făgăraș,  polițiștii locali și ,,informatorii“ edilului.

  • ,,Sunt cu hemoragie, bolnav, și m-au chemat de acasă să vin aici pe stradă să văd despre ce este vorba“ a spus inginerul Bica.
  • ,,Proiectul este bine realizat, se va decoperta tot, se va pune umplutură și apoi se va face modernizarea“ a spus dirigintele de șantier, încercând să liniștească lumea.

Am încercat să aflu unde se transportă materialul decopertat de pe strada Liberății, dar niciunul dintre supraveghetorii lucrărilor n-a vrut  să precizeze locul de depozitare. Dar au ținut să specifice că există autorizație de la Mediu pentru depozitarea deșeurilor.

O stradă cu probleme

Am cerut inginerului Viorel Enuică date despre vechile lucrări realizate pe strada Libertății, prin anii 70.

  • ,,Lucrările pe Libertății și pe toată lungimea râului Berivoi s-au realizat prin anii 70. După devierea râului, albia s-a astupat, dar în limita banilor, iar banii au fost puțini. La fiecare casă s-a făcut pod, dar niște poduri improvizate. Sub poduri nu s-a pus material, doar cât s-a putut împinge cu buldozerul. Așa au rămas goluri sub poduri.  Pe albie s-a montat un canal pluvial cu barbacane pentru izvoare. Vorbim de o adâncime de 3 metri. Pot să vă spun că atunci când m-am pensionat am lăsat planuri în primărie pentru tot orașul. Mă întreb dacă ele mai există. În plus nici nu am fost consultat când s-au făcut aceste proiecte, puteam furniza date tehnice, dar au fost alte interese“ a declarat inginerul Viorel Enuică. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here