FOTO: spotmedia.ro

Oamenii au scos un volum enorm de apă din rezervele subterane ale planetei, ceea ce a afectat axa de rotație, arată un studiu citat de spotmedia.ro.

Rezervele subterane furnizează apa potabilă pentru oameni și animale, dar asigură și apa necesară pentru irigații atunci când ploile nu sunt suficiente. Însă un nou studiu arată că extragerea, timp de peste un deceniu, a apei din pământ a schimbat axa pe care se rotește planeta noastră, înclinând-o spre est cu 4,3 centimetri pe an, relatează CNN.

Modificarea este vizibilă chiar la suprafața Terrei, întrucât contribuie la creșterea nivelului mării la nivel global, arată studiul publicat pe 15 iunie în jurnalul științific Geophysical Research Letters.

„Polul de rotație al Pământului se schimbă mult. Studiul nostru arată că pe lângă cauzele legate de climă, restribuirea apei subterane are cel mai mare impact asupra devierii polului de rotație”, a spus Ki-Weon Seo, autorul principal al studiului, profesor la departamentul de științe ale Pământului de la Universitatea Națională din Seul.

Deși noi nu simțim, Pământul se rotește pe o axă de la nord la sud cu o viteză de 1.609 kilometri pe oră. Schimbarea anotimpurilor are legătură cu unghiul axei de rotație a Terrei, iar de-a lungul erelor geologice, o axă care se schimbă poate afecta clima la nivel global, a explicat Surendra Adhikari, cercetător la NASA’s Jet Propulsion Laboratory.

Interiorul planetei noastre este format din straturi de rocă și magmă care înconjoară miezul dens și încins. Dar în stratul stâncos, cel mai apropiat de suprafață, se găsesc și vaste cantități de apă. Se estimează că rezervoarele de apă de sub suprafața Pământului, denumite acvifere, conțin de 1.000 de ori mai multă apă decât toate râurile și lacurile de suprafață.

Între 1993 și 2010, perioada analizată în studiu, omenirea a extras peste 2.150 de gigatone de apă subterană, cu precădere în America de Nord și în nord-vestul Indiei, conform estimărilor din 2010. Dacă această cantitate ar fi fost vărsată în ocean, ar fi ridicat nivelul mării cu aproximativ 6 milimetri.

În 2016, o altă echipă de cercetători a descoperit că devierea axei de rotație a Pământului între anii 2003 și 2015 ar putea avea legătură cu modificarea masei ghețarilor și a structurilor de gheață, precum și cu rezervele de apă de pe planetă.

Orice schimbare a planetei, inclusiv a presiunii atmosferice, poate afecta axa de rotație, a explicat Seo. Însă schimbările provocate de modificarea presiunii atosmoferice sunt periodice, ceea ce înseamnă că polul de rotație se înclină și apoi revine la poziția anterioară. Cercetătorii au vrut să vadă ce se întâmplă cu schimbările pe termen lung asupra axei și cum a contribuit apa subterană la acest fenomen, aspect care nu a mai fost analizat până acum.

Savanții au descoperit că redistribuirea apei subterane a înclinat spre est axa de rotație a Pământului cu peste 78,7 centimetri în două decenii.

Cel mai important factor al variațiilor pe termen lung ale axei era deja cunoscut, este vorba de fluxul mantalei – mișcarea stratului de rocă topită dintre crustă și nucleul exterior. Studiul arată că extracția apei subterane este al doilea factor major care contribuie la schimbarea axei de rotație a Terrei.

Pomparea apelor subterane poate fi un colac de salvare pentru zonele lumii puternic afectate de seceta cauzată de schimbările climatice. Însă rezervele subterane de apă sunt limitate – odată stoarse, se refac încet. În plus, oamenii de știință atrag atenția că extracția apei nu epuizează doar o resursă valoroasă, ci are consecințe globale nedorite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here