FOTO: europafm.ro

Eduard Helvig a anunțat că renunță la funcția de director al SRI. Era în funcție din data de 2 martie 2015.

Într-o scurtă declarație de presă Eduard Helvig a amintit pașii pe care i-a făcut pentru modernizarea instituției și rezultatele bune de care s-a bucurat SRI.

”Personal, am satisfacţia de a constata că direcțiile strategice pe care le-am urmărit funcționează cu succes în planul concret al activităţilor SRI. Prin ceea ce conţine şi confirmă, raportul SRI îmi oferă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor în rolul public de director al Serviciului Român de Informaţii. Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pași care, în acești ani, au însemnat o separare de moștenirea vechii Securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS – într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Până acum, nu s-a întâmplat acest lucru. Am mai vorbit de riscul securismului și nu îl voi mai repeta. Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut, pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat” – a declarat Eduard Helvig.

Fostul șef al Serviciului Român de Informații mai spune că încheierea mandatului său a fost discutată cu președintele Klaus Iohannis și a informat și Parlamentului în legătură cu această decizie.

”Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. Este o cutumă greşită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp” – a mai spus Eduard Helvig în declarația sa.

Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL și deputat liberal, a fost numit la conducerea SRI în 2015.

Anul trecut, Eduard Hellvig spunea că mandatul șefului SRI ar trebui limitat la 10 ani, deoarece prea multă putere poate dăuna democrației.

Eduard Raul Hellvig s-a născut la 27 octombrie 1974, în Zalău, județul Sălaj. A absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997, ulterior dobândind titlul științific de doctor în științe politice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (2009).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here