Cerința de a prezenta adeverința cu zilele de concediu, de la angajator, pentru a beneficia de concediul medical ar putea fi eliminată, dacă o propunere legislativă recent înregistrată la Parlament ar ajunge lege, arată avocatnet.ro.

Pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele prevăzute la art. 1 trebuie să aibă stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor prevăzute la art. 2”, stabilește propunerea legislativă recent înregistrată la Senat, eliminând condiția actuală din OUG nr. 158/2005 de a prezenta adeverința eliberată de plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu avute în ultimele 12/24 luni.

Parlamentarii își propun aici să elimine o cerință ce îngreunează procesul de obținere a concediului medical. Totodată, mai spun inițiatorii propunerii, prin eliminarea acestei cerințe medicii vor avea o mai mare libertate să decidă asupra numărului de zile de medical pe care le prescriu – „medicii vor lua decizia de acordare a concediului medical pe baza criteriilor medicale și nu în funcție de informațiile primite de la angajator”.

De asemenea, inițiatorii punctează și situațiile în care adeverința este acordată cu întârziere sau e refuzată de angajator, ceea ce îl împiedică pe angajat să-și ia medicalul atunci când are nevoie de el. 

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan, informează avocatnet.ro. Aceasta trebuie dezbătută și votată în Parlament, aprobată prin decret de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here