Ați auzit de satul Valea Mare Bratia? Este undeva prin județul Argeș și are 555 locuitori. Dacă făgărășenii nu au auzit de acest cătun, a auzit primarul din Făgăraș, care a încredințat cel mai mare proiect de investiții al municipiului, în opinia lui, unei firme înregistrată în respectivul sălaș. Proiectul ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș“ cu  valoarea de 45.743.990.64 lei inclusiv TVA, cel cu care se laudă primarul de vreo 5 ani, a fost încredințat direct  firmei din sătucul argeșean, SC Optica Sofia SRL, care se ocupă de comerțul cu articole medicale (SIC!). Numai că această firmă lucrează în asociere cu alte două srl-uri, o societate din București și alta din Vâlcea. O simplă căutare pe internet ne dezvăluie însă că firma de comerț cu aparatură medicală din sătucul Valea Mare (Ag) este combinată cu o companie din Pitești, SC Europan Prod SRL. Făgărășenii au auzit de această firmă și au simțit ,,profesionalismul“ ei în materie de construcții pe pielea lor. Este firma agreată de primarul din Făgăraș căreia i-a încredințat lucrările de construcții la Școala Generală nr. 7 și modernizarea celor 11 străzi din urbe, acelea care la fiecare ploaie mai bogată se transformă în ștranduri. A mai lucrat Europan Prod SRL și la închiderea gropii de pe Dealul Galațiului, un proiect finanțat din banii Ministerului Mediului. Toate gropile de gunoi neconforme din județul Brașov au fost închise de o companie specializată, SC Athos din Alba, doar la Făgăraș s-a preferat Europan Prod. Dacă urmărim presa locală din Vâlcea, aflăm cum a ajuns Europan Prod SRL abonată la banii publici gestionați de primării și instituții publice din diverse zone ale țării. Iată ce titra Ziarul de Vâlcea în urmă cu 4 ani despre administratorul de la Europan Prod SRL.

,,Omul serviciilor, Ion Molete, a mai dat un TUN: Europan Prod SA modernizează mai multe tronsoane CFR pe raza județului Constanța“

,,Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a atribuit un contract, în urma unei licitații publice, având ca obiect lucrări de modernizare TN Buclă Keu Nord Stația Port A Constanța (proiectare și execuție) – lot 1, modernizare TN linia de legătură zona 1 – stația Port A Constanța (proiectare și execuție) – lot 2, modernizare TN Magazii SOCEP l 3,4,5 dana 35-43 Port B Constanța (proiectare și execuție) – lot 3, Modernizare TN L 1 și 2 D45-48 Mol 3 Port B Constanța (proiectare și execuție) – lot 4 – mentiona ziuaconstanta.ro. Atribuirea a avut loc la data de 9 septembrie 2019, valoarea finală a contractului fiind de 3.278.160 de lei,   către Europan Prod SA. Societatea Europan Prod SA a fost înregistrată în anul 1995, în Pitești, județul Argeș. Conform Registrului Comerțului, capitalul social subscris este de 1.740.000 lei, integral vărsat, compus din 11.600 de acțiuni, fiecare în valoare de 150 lei. Acționarii societății sunt Gheorghe Molete, Molete C. Brîndușa, Gheorghe Molete, Mirel Molete și Ion Molete. Ion Molete este, de asemenea, și administratorul firmei. Domeniul de activitate principal, conform codificării (Ordin 337/2007) Rev. Caen (2), este „lucrări de construcție a căilor ferate de suprafață și subterane”. Patronul de la European Prod, Ion Molete, a mai fost cap de afiș în presa locală și cu alte ocazii. Foarte discret, dar extrem de insistent în obținerea contractelor bănoase cu statul, el a dat numeroase astfel de lovituri, operând predilect pe partea de infrastructură feroviară, dar ciugulind cu spor și alte genuri de construcții, cum este și cazul din Bârla. Și, cum în aceste vremuri tulburi, în care banii curg pe cărări foarte bine controlate politic, fiecare succes cu zerouri multe în coadă trebuie să aibă un secret, în cazul lui Molete el s-ar putea defini prin relațiile sale foarte strânse cu niscaiva Greuceni din elita puterii. Cunoscătorii ştiu că ascensiunea magnatului de la o banală pensiune la Dâmbovicioara, cu care a pornit, până la asfaltări de drumuri şi lucrări feroviare complexe, are ca taină apropierea sa de unul dintre cele mai grele personaje din cadrul Ministerului de Finanţe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Supranumit şi „tătucul bugetelor”, pentru că este omul care a făcut toate bugetele naţionale din 1990 încoace, Gherghina este un personaj cheie în Finanțe, fiind apreciat chiar ca un personaj care este mai puternic și decât ministrul de resort, oricum s-ar numi acesta. Presa a mai relatat că Molete se bucură de o companie foarte selectă și influentă în firma Ferotrans, în care ar fi devenit acţionar alături de două beizadele grele: fiul comisarului general al Gărzii de Mediu – pedelistul Silvian Ionescu și fiul celui de care abia am pomenit, secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Așa stând lucrurile, e greu să te mai întrebi de ce își sfidează obligațiile, neezitând să lovească până și în partenerii care l-au ajutat“ titra ziaruldevâlcea.ro.

Haosul din centrul Făgărașului

Dar să revenim la haosul din centrul Făgărașului creat de primarul care se crede în sătucul său natal. Dacă timp de 5 ani n-a făcut nimic, acum semnează pe bandă ordine de deschidere a șantierelor fără să țină cont de disconfortul total creat făgărășenilor.  A scăpat de acest haos doar piața veche a municipiului, acolo unde același edil a închis circulația de Sf. Nicolae și unde funcționează în voie terasa colegului său din UAT. Dar hai să cunoaștem firmele care au preluat lucrările și care sunt abonate de ani de zile la banii publici.

  •  SC Optica Sofia SRL din satul Valea Mare Bratia din județul Argeș este înființată în 2017. Are ca obiect principal de activitate (Cod CAEN 4774) comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice în magazine de specialitate. În primii 2 ani de la înființare nu a avut activitate. În 2022, a avut cifra de afaceri de 8,299 milioane de lei și datorii de 5,3 milioane de lei și 6 angajați. Cu un an în urmă cifra de afaceri era de 988.452 lei, iar datoriile de 822.908 lei.
  •   SC Fraicom SRL este firmă din București și are ca obiect principal de activitate (CAEN 1629) ,,fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor din plută, paie și alte materiale vegetale împletite“. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 29,696 milioane de lei, iar datorii de 12,188 milioane de lei, o pierdere de 4,9 milioane de lei și 12 angajați. Cu un an în urmă a avut o cifră de afaceri de 10,855 milioane de lei, iar datorii de 6,784 milioane de lei.
  •   Dumbrafox SRL este o firmă înregistrată în Vâlcea cu obiect de activitate ,,amenajări grădini“. A avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,647 milioane de lei, datorii de 3,861 milioane de lei și 26 angajați. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei, datorii de 3,4 milioane de lei și 23 angajați.

Firme în cârdășie

Pentru a cunoaște aceste firme punem la dispoziția făgărășenilor o acțiune a acestora, care dovedește că se lucrează în cârdășie.  Municipiul Bacău a scos la licitație pe SICAP obiectivul de investiții ,,coridor pentru deplasări nemotorizate Centru-Gară-Cartier CFR-Sala polivalentă-CAEX“. Licitația a fost contestată la CNSC de către SC Optica Sofia SRL în calitate de lider al asocierii formată din SC Optica Sofia SRL, SC Fraicom SRL și SC Europan Prod SRL cu sediul în județul Argeș, sat Valea Mare-Bratia, comuna Băilești. CNSC a respins însă contestația prin Decizia nr. 947/C4/1065 din data de 27 aprilie 2023.  Și la Făgăraș proiectul actual este similar cu cel de la Bacău și presupune sume mari de bani. Proiectul ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș“ are valoarea de 45.743.990.64 lei inclusiv TVA din care 37.036.575,98 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile, 5.664.417,48 lei cheltuieli eligibile nerambursabile din bugetul național și 3.042.997,18 lei contrubuția de la bugetul local al Făgărașului. Proiectul  avea dată de începere 16 decembrie 2019 cu durată de realizare 52 de luni, însemnând 4 ani și 4 luni. Afectate de acest proiect sunt străzile: Unirii, Tabacarilor, Tudor Vladimirescu, Doamna Stanca si Libertății, tronsonul ce face obiectul proiectului încadrandu-se în categoria a II-a, strazi cu două benzi pe sens și a III-a, străzi cu o bandă pe sens. Traseul cuprins în proiect se suprapune pe strazile Unirii – Tăbăcarilor – Tudor Vladimirescu peste traseul drumului national DN1.   Mai pe românește cum s-ar zice, acest proiect se referă la ,,orașul de 15 minute“, subiect la care vom mai reveni. Numai că la Făgăraș respectiva asociere de firme a avut câștig de cauză.

,,O firmă abonată la banii publici, Fraicom SRL“

Ziarul de Vrancea titra: ,,O firmă abonată la banii publici, Fraicom SRL, singurul ofertant interesat de amenajarea parcului cicliștilor din Sud“. ,,Fraicom SRL din București, firmă care derulează 90% din afaceri cu instituții publice, este singurul ofertant care s-a înscris la licitația pentru parcul cicliștilor pe care Municipiul Focșani intenționează să-l amenajeze lângă stadionul Milcovul din Sud. Valoarea contractului a fost estimată la 983.413 lei la care se adaugă TVA. Fraicom este administrată de Annemary Enescu, o femeie de afaceri cu numeroase conexiuni în lumea politicii. Ea a devenit cunoscută datorită unei donații de 100.000 de euro pe care a făcut-o Cristinei Pîrvulescu, cunoscută și ca „blonda de la integrare“. Fraicom SRL a fost înființată în 1993 și a activat în domeniul producerii și comercializării de articole din răchita și lemn pentru amenajări și dotări locuri de joacă pentru copii, grădini și spații verzi. În ultimii ani, compania a derulat numeroase contracte cu instituții de stat, majoritatea obținute prin încredințare directă. Fraicom s-a ocupat de amenajarea și întreținerea parcurilor și a locurilor de joacă pentru mai multe primării, între care cele din Sectorul 3 și Sectorul 4 din București, Bacău, Năvodari, Măgurele, Popești Leordeni, Sinaia, Bușteni, Slatina, Piatra Neamț, Giurgiu etc. De altfel, conform  prezentării de pe website-ul propriu, firma derulează 90% din afaceri cu instituții de stat. Annemary Enescu, patroana firmei, este o persoană cu numeroase conexiuni în mediul politic“ titra ziaruldevrancea.ro.

,,SC Fraicom SRL intră în hora facturilor umflate“

Cât despre modul în care lucrează SC Fraicom SRL din București în asociere cu alte firme, titrează și gazetanoua.ro. ,,SC Fraicom SRL intră în hora facturilor umflate“. Este vorba despre banii publici pe care această societate intenționa să-i încaseze ilegal de la Primăria Slatina.  ,,Neregulile privind concesionarea de către Primăria Slatina a Serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi, întreţinere a fântânilor arteziene şi întreţinerea şi construcţia terenurilor de joacă continuă. Deşi în contract este prevăzut clar că „plata tuturor facturilor se va face către liderul asociaţiei, SC Rupiah SRL”, unul dintre asociaţi, SC Fraicom SRL, emite alte facturi către primărie…Cert e că firma Fraicom, asociată cu Rupiah, a emis o factură, pe 8 noiembrie, către Primăria Slatina, privind „reparaţii locuri de joacă şi mobilier urban”, în valoare de 149.705, 09 lei (vezi facsimil). Această factură nu trebuia să fie emisă, nici măcar din greşeală. Este o ilegalitate din toate punctele de vedere, însă una cu dispoziţia „bun de plată”. Pe banii contribuabililor…“, titrează gazetanouă.ro (Lucia BAKI)

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here