Preambul

Se zice că un popor care nu cunoaște propria istorie este ca un copil fără părinți. Poporul nostru are o istorie foarte bogată și foarte zbuciumată pe parcursul celor peste două milenii de existență, dar, care din păcate nu este cunoscută în totalitate sau este ostentativ contorsionata de către unii istorici care, slugi obediente ale unor grupuri de interese, ocolesc în mod vădit  adevărul și scriu la comandă denaturînd adevărul. Și se știe că dacă vrei să construiești ceva pe minciună este ca și cum ai construi o statuie de oțel cu picioare de lut. Sau, de multe ori unele evenimente sunt ascunse cu obstinație pentru faptul că supără pe unii. Astfel, în prezentul articol, vă voi prezenta un subiect demult uitat și se încearcă să fie definitiv dat uitării. Pe timpul comunismului a fost un eveniment tabu precum și multe altele care se dădeau publicității ar fi fost o pată neagră pe societatea care se considera cea mai dreaptă, un fel de rai pămîntean din lumea materială și fără de Dumnezeu.

Evenimentul

În ziua de 28 iulie 1959 în capitala României, țară care se îndrepta cu pași mari și repezi pe drumul socialismului, are loc un eveniment uluitor. Vremurile din perioada de după război în care Bucureștiul era prădat de bandele de gangasteri care furau și jefuiau, trecuseră iar bandele erau distruse de către brigada Fulger a comisarului Eugen Alimănescu ( cel care l-a inspirat pe Sergiu Nicolaescu la filmul Cu mîinile curate) , se părea că în capitală s-a instalat liniștea. Darun eveniment a zguduit din temelii noua ordine comunistă. În plină zi, mașina care transporta valori ale Băncii Naționale este atacată de un grup de cinci indivizi înarmați și mascați, aceștia dispărînd cu suma de 1.626.000 milioane de lei. Miliția și securitatea este pusă în alertă maximă și astfel încep cercetările.Cu ancheta, este însărcinat maiorul Gheorghe Enoiu, care este temutul torționar securist, recunoscut pentru metodele sale de tortură fizică și psihică asupra persoanelor anchetate. Primii suspecți sunt funcționarii pun-ctului de lucru al băncii la care trebuia transferată suma. Aceștia sunt anchetați, bătuți cu cruzime, torturați, iar unul dintre ei cu numele de Gogan, moare. De asemenea este bătut și tatăl celeburului tenismen Ilie Năstase care era șoferul mașinii, ceea ce l-a făcut pe Ilie năstase să urască foarte mult numele de Dinamo. Văzînd că se merge pe o pistă falsă, un general schimbă pista și anume, ca de obicei legionarii, dar aceștia se aflau în mare parte la Aiud, Gherla, Canal, iar cei puțini rămași afară se aflau în proporție de 75%, după cum spune Ion Gavrilă – Ogoranu în cele 1166 de grupuri de rezistență armată anticomunistă din munții Romaniei. Căzind și această pistă, generalul își îndreaptă atenția asupra celor îndepărtați din înalte funcții. Și rezultatele încep să apară. După o muncă asiduă  de cercetare și filaj, apar suspecți, în număr de șase. Astfe, sunt arestați frații Ioanid, Alexandru Leibovici, fost colonel de miliție, căsătorit cu Marta Czico, sora soției ministrului de interne Alexandru Drăghici, Paul Ioanid – Leibovici, șeful catedrei de studii aviatice de la Academia de studii aviatice, Igor Sevianu, inginer de aviație, soția sa, Monica Sevianu, Sașa Mușat fost lider al tineretului social – democrat și profesor de istorie la Universitatea din București și fost secretar de partid. Haralambie Obedeanu, ziarist la cotidianul central al PCR, Scînteia. Fusese demis din funcția de decan al Facultății de ziaristică.   După o anchetă în stil Enoiu toți cei șase au mărturisit și au fost trimiși în judecată, nu înainte de a se turna filmul Reconstituirea, în regia lui Virgil Calotescu, în care actorii principali au fost cei șase autori ai jafului. Filmul nu a rulat pe ecrane ci doar în circuit închis, pentru înalta societate comunistă. Tribunalul i-a condamnat pe toți la moarte, Monica Sevianu la închisoare pe viață după care a fost ulterior eliberată și a emigrat în Israel. Ceilalți cinci au fost executați, conform sentinței.

În loc de epilog

În primul rînd spun căci autorii atacului au fost toți ilegaliști comuniști, precum și pastorul Wurmbrandt, cel adulat de către toate comunitățile neoprotestante din România. Toți au fost necreștini bolșevizați, precum și un gușter lătrător de la un institut anti-românesc, finanțat din bani publici care și care aruncă mereu otravă asupra poporului nostru dar care nu vorbește nimic despre autorii bombei de la Senat iar filmul Actorul și sălbaticii în care este batjocorit pînă la paroxism celebrul actor, Constantin Tănase, și profesorul  filosoful Nae Ionescu este mereu reluat la toate posturile de televiziune. În filmele de dezinformare ale lui Sergiu Nicolaescu este o scenă despre marele jaf, dar aceste este atribuit lui Buciurigă, unui interlop bucureștean, se pare din Ferentari. (Petru Z. DANCI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here