Groapa de gunoi formată pe Șoseaua Hurezului prin decizia primarului PSD al Făgărașului încalcă legislația de Mediu, iar comisarii Gărzii de Mediu au amendat Municipiul cu 60.000 de lei. De obicei, dacă un cioban își lasă turma de oi în lanul unui proprietar acesta suportă paguba și nu oile care au distrus lanul sau dacă un transportator este prins de oamenii legii cu camionul încărcat ilegal cu lemne, acesta suportă sancțiunile, pierde încărcătura  și chiar   autovehiculul și nu firma la care este angajat ca șofer. Mergând pe acest principiu, în cazul depozitării ilegale a deșeurilor inerte  (betoane, pavele, borduri, moloz, etc.)  pe terenul aflat în proprietatea Municipiului Făgăraș de pe Șoseaua Hirezului, trebuie amendat cel care a permis poluarea respectivei suprafețe de teren cu încălcarea legislației de Mediu, primarul urbei. Numai că amenda aplicată de comisarii Gărzii de Mediu cade din nou pe bugetul local, adică pe banii plătiți de făgărășeni prin taxe și impozite. Nu este prima situație prin care primarul PSD încalcă legea, iar decizile lui îi afectează pe  făgărășeni. ,,Nu este un primar pentru făgărășeni“ spun cetățenii care se declară total nemulțumiți de modul în care  este administrat orașul. Să înțelegem de aici că acest edil consideră Municipiul ca pe propria lui ogradă, iar bugetul local un fel de pușculiță proprie.

Ilegalitate constatată

Deși depozitarea deșeurilor inerte pe terenul din zona Șoselei Hurezului se face încă din luna iunie a.c., ilegalitatea a fost constatată de Garda de Mediu abia după o lună, când comisarii instituției au ajuns la fața locului. Nota de constatare a fost încheiată sub nr. 466 în data de 3 august 2023 la  Comisariatul Gărzii de Mediu Brașov.

  • ,,La data controlului, Municipiul Făgăraș reprezentat prin împuternicit nu a prezentat și nu deține un act de reglementare din punct de vedere al mediului, (Acord de Mediu sau Autorizație de Mediu), emis de APM Brașov pentru activitatea de depozitare a deșeurilor inerte pe terenul situat pe Șoseaua Hurezului, teren înscris în CF nr. 103998 Făgăraș, aparținând municipiului Făgăraș, domeniul privat. Este o depozitare neautorizată din punct de vedere al protecției mediului și al legislației de mediu în vigoare. Această faptă contravine prevederilor OUG nr. 195/2005, art 94, alin 1, lit. a“ au scris comisarii în document.

 Funcționarul obedient primarului PSD

Primăria Făgăraș a fost reprezentată de Greavu Maria Nicoleta, un funcționar public, care a prezentat varianta agreată de primar în această speță. Dar precum edilul așa și funcționarul din subordine! Conform Notei de constatare nr. 466, funcționarul public a susținut că depozitarea a început în 25 iulie 2023 și a  fost depozitată cantitatea de 15.000 mc. Este o declarație falsă întrucât depozitarea a început odată cu decopertarea străzilor, la începutul lunii iunie. În privința cantității depozitate, cei 15.000 mc invocați de Greavu Maria ar fi cantitatea depozitată pe zi. Întrucât realitatea din teren contrazice acest funcționar public plătit din banii făgărășenilor, putem spune fără să greșim că  afirmațiile prezentate oficial de Greavu Maria în fața Gărzii de Mediu ca punct de vedere al Primăriei Făgăraș sunt  mincinoase. Oricum Garda de Mediu, pe lângă amenda dată, (se poate achita în termen de 15 zile jumătate din minimul prevăzut de lege, respectiv 15.000 lei)a impus   ,,interzicerea depozitării de deșeuri de orice fel în spații neautorizare pe raza municipiului“ și ,,salubrizarea terenului afectat de deșeuri inerte din Șoseaua Hurezului cu firme autorizate din punct de vedere al protecției mediului“. O obligație similară a fost impusă primarului de către Garda de Mediu și în cazul depozitării deșeurilor provenite din decopertări în Parcul Regina Maria, pe malul râului. Salubrizarea celei zone a însemnat pentru acest primar doar acoperirea gunoaielor cu pământ.

Golește bugetul local

Trebuie menționat faptul că proiectele de mobilitate urbană  au primit decizii de la APM încă din 2018, iar certificatele de urbanism au fost eliberate cam tot de atunci, dar organizarea din punct de vedere al protecției mediului n-a fost luată în calcul de primarul PSD și managerul de proiect, lăsând totul la voia întâmplării. În condițiile în care protecția mediului este unul dintre punctele importante prevăzute în aceste proiecte de mobilitate urbană și pentru care sunt prevăzute fonduri. Cu toate acestea, primarul și-a permis să plătească un milion de lei de la bugetul local pentru a dezafecta incinta fostului abator (obiectiv cuprins în proiect) de deșeurile provenite din dezafectarea clădirilor de aici. Această manevră financiară (servicii încredințate direct, fără licitație, firmei ACG Construct SRL, prezentă mereu la lucrările din oraș) a fost pusă pe tapet abia după ce persoane apropiate edilului s-au înfruptat din valorificarea materialelor provenite din dezafectarea fostului abator. Despre acest subiect însă vom face dezvăluiri în viitor.   (Lucia BAKI)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here