Probele scrise de la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat au început astăzi,  prima probă scrisă fiind  cea la Limba și literatura română. Candidații au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. Proba obligatorie a profilului este programată mâine,   proba la alegere a profilului și specializării va avea loc vineri, iar luni, 21 august, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

  Pentru a elimina fraudarea testărilor naționale, ministerul Educației a propus o soluție nouă. Fiecare lucrare a candidaților va fi scanată cu un dispozitiv special, astfel că vechile colțuri îndoite vor dispărea complet. După scanare, lucrările vor fi trimise aleatoriu profesorilor din țară pentru corectare. La finalul fiecărei probe de examen, profesorul examinator va scana lucrările candidaților, iar acestea vor fi încărcate pe un server securizat al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca apoi să fie  trimise către doi profesori care vor corecta lucrările, în același timp, din fața unui calculator. Reprezentanții ministerului Educației spun că această platformă identifică automat diferenţele de note între cei doi evaluatori. Când diferenţa este mai mare de un punct, lucrarea se distribuie automat altor doi evaluatori din ţară. Se elimină cea mai mare şi cea mai mică dintre note şi se face media între notele rămase. Unul dintre marile avantaje ale acestui program este că profesorii nu vor mai putea greşi nota unui candidat atunci când o trece pe tabel.

La nivel național au fost cumpărate 11.500 de dispozitive, cu 180 de euro fiecare. Până acum, lucrările erau semnate şi securizate în plicuri, apoi erau transportate în saci dintr-un judeţ în altul cu maşini de poliţie şi supraveghetori dedicaţi. Profesorul care scanează foile, dar şi evaluatorii digitali vor primi bani în plus pentru participarea la Bacalaureatul de toamnă.

Primele rezultate vor fi afișate pe 25 august, iar în aceeași zi vor putea fi depuse și contestațiile. Rezultatele finale la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vor fi afișate pe 29 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here