Foto: Trinitas

Pelerini din toată ţara  au ajuns, ca în fiecare an, la 15 august a.c., la Mănăstitrea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus pentru a participa la  praznicul ,,Adormirea Maicii Domnului”, primul hram al mănăstirii. IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a fost prezent la marea sărbătoare a mănăstirii, împreună cu PS Ilarion Făgărășanul, episcopul Mitropoliei Sibiului, protopopul de Țara Făgărașului, Iulian David și un sobor de preoți din Țara Făgărașului. Slujba de hram a început în curtea mănăstirii când s-a sfințit și apa, după care s-a mers șa altarul din pădure unde s-a săvârșit sfânta liturghie, slăvind-o pe Maica Domnului.

  •  ,,Chipul ei strălucea mai tare ca lumina, s-a ridicat i-a binecuvîntat pe toţi şi a adormit. Locul întreg s-a umplut de o mireasmă plăcută. Apostolii i-au aşezat trupul într-un sicriu şi au luat-o spre Ierusalim ca să-l pună în Ghetsimani. O întreagă procesiune vegheată de îngeri” au auzit pelerinii aflaţi în număr mare la hram.
  •   ,,Eu, Ioan, când am auzit acestea am început să mă rog. Duhul Sfînt grăi aşa către apostoli: ,,Să veniţi cu toţii, aduşi de nori de la marginile pămîntului şi să vă adunaţi în sfîntul Betleem, căci Maica Domnului nostru Iisus Hristos e cuprinsă de neliniştea morţii: Petru, de la Roma, Pavel, din Tiberia, Toma, din mijlocul Indiei, Iacob, de la Ierusalim. Andrei, fratele lui Petru, Filip, Luca, Simon Cananeanul şi Tadeu, care erau morţi, au fost sculaţi din mormintele lor de către Duhul Sfînt. Iată cum le-a vorbit acesta: Să nu credeţi că acum este Învierea! Nu, ci v-aţi sculat din morminte ca să mergeţi şi să o salutaţi pe cinstita şi făcătoarea de minuni Maică a Domnului şi Mîntuitorului vostru Iisus Hristos. Căci a sosit ziua ieşirii ei din această lume şi a suirii la ceruri. Marcu, aflat încă în viaţă, a venit de la Alexandria şi s-a alăturat celorlalţi apostoli care, după cum am zis, se adunaseră din toate colţurile lumii. Petru a fost ridicat pe un nor şi a stat la mijloc, între cer şi pămînt, cu ajutorul Duhului Sfînt. La fel ceilalţi apostoli, tot cu ajutorul Duhului Sfînt, erau luaţi pe cîte un nor şi aduşi lîngă Petru. Astfel, toţi ne-am adunat prin lucrarea Duhului….După ce s-a rugat a zis apostolilor: Ardeţi tămîie şi rugaţi-vă! Şi-n timp ce ei se rugau, a tunat în cer şi s-a auzit un zgomot cumplit, ca huruitul roţilor de car. O uriaşă oştire de îngeri şi de puteri a apărut atunci şi s-a auzit un glas ca al Fiului Omului. Serafimii au înconjurat casa unde stătea întinsă Sfînta şi Preacurata Maică a lui Dumnezeu şi Fecioară“ (Apostolul Ioan)

 Martiriul Brâncovenilor, la 16 august

În ziua în care creştinii sărbătoreau Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august 1714, Constantin Brâncoveanu este acuzat şi executat pentru a fi complotat şi corespondat în secret cu duşmanii Imperiului Otoman: Austria, Moscova, Polonia şi Veneţia, transmiţând acestora informaţii  secrete despre turci. Românii marchează martiriul  Brâncovenilor, dar la 16 august, în fiecare an. Odată cu domnitorul Ţării Româneşti au fost executaţi şi cei patru fii ai săi. La sfârşitul execuţiei, capetele au fost plimbate în vârfuri de suliţe prin oraş, în vreme ce corpurile au rămas la locul execuţiei, fiind aruncate spre sfârşitul zilei în mare. După ce trupul lui Constantin Brâncoveanu fusese aruncat în Marea Marmara, nişte pescari greci au reuşit să-l recupereze şi să-l îngroape pe o insulă din largul mării.Văduva Marica îi aduce în 1720 trupul lui Constantin Brâncoveanu în ţară şi îl înmormantează în  Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, una dintre ctitoriile domnului. Pentru ca turcii să nu afle de repatrierea rămăşiţelor domnitorului, lespedea de pe mormântul său nu a fost inscripţionată, văduva sa inscripţionând însă numele de Constantin Brâncoveanu pe o candelă de argint, o inscripţie care a fost redescoperită iî anul 1914.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here