FOTO: G4Media

Noile descoperiri sugerează că nivelurile mai ridicate de bacterii inflamatorii sunt legate de îmbătrânirea accelerată și de o performanță mai slabă în materie de fitness. Intestinul uman este un ecosistem complex, care găzduiește trilioane de microorganisme care joacă un rol vital în menținerea sănătății noastre, arată G4Media.

Descoperirile recente, publicate în revista Developmental Cognitive Neuroscience, au descoperit că diversitatea microbilor din intestin poate influența nu numai condiția noastră fizică, ci și viteza cu care îmbătrânim, scrie Euronews.

Dezvăluirile făcute de o echipă de la Universitatea Maghiară de Științe Sportive deschid noi posibilități de valorificare a puterii probioticelor pentru a promova sănătatea și longevitatea, a declarat profesorul Zsolt Radak, autorul principal al studiului.

Împreună cu echipa sa din Budapesta, Radak a examinat relația dintre diversitatea microbiomului intestinal, vârsta biologică – vârsta noastră determinată de starea generală de sănătate, și nu de anii de viață – și condiția fizică a 80 de canotori amatori.

În scopul studiului, fiecare participant a fost supus unei serii de evaluări ale condiției fizice și a furnizat o probă de scaun pentru a analiza bacteriile din intestin, precum și probe de sânge pentru a determina vârsta biologică cu ajutorul markerilor epigenetici.

Markerii epigenetici sunt ca niște întrerupătoare din ADN-ul nostru care pot controla dacă anumite gene sunt activate sau dezactivate și joacă un rol crucial în determinarea modului în care celulele noastre se dezvoltă, funcționează și răspund la mediul înconjurător.

Calitatea celulelor noastre poate fi influențată de factori precum stilul nostru de viață, dieta și expunerea la factori de mediu, care pot avea în cele din urmă un impact asupra sănătății noastre și a modului în care îmbătrânim.

Markerii epigenetici le permit oamenilor de știință să măsoare acest declin celular, ceea ce oferă o imagine instantanee a „ceasurilor noastre epigenetice” sau a „vârstei biologice”.

„Am descoperit că bacteriile inflamatorii accelerează, de fapt, procesul de îmbătrânire, deci dacă aveți mai multe bacterii inflamatorii. Atunci ai o îmbătrânire avansată”, a declarat Radak pentru Euronews Next, adăugând că îmbătrânirea accelerată „înseamnă că ești mai bătrân decât vârsta ta cronologică”.

De asemenea, în urma analizei bacteriilor specifice prezente în microbiomul intestinal al canotorilor, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de bacterii antiinflamatorii au fost corelate cu îmbunătățirea indicatorilor de fitness și cu o rată mai lentă de îmbătrânire.

În schimb, prezența bacteriilor inflamatorii a fost asociată cu performanțe mai slabe la testele de fitness.

Sportivii aveau vârste cuprinse între 38 și 84 de ani și participaseră la World Rowing Masters Regatta 2019, o competiție internațională de canotaj concepută special pentru canotorii masters.

O legătură crucială între intestin și îmbătrânire

Descoperirile sugerează o legătură crucială între bacteriile intestinale, inflamația, condiția fizică și procesul de îmbătrânire, contestând presupunerea comună că mai multe bacterii înseamnă pur și simplu o sănătate mai bună, spune Radak.

Cu toate acestea, studiul nu a determinat o cauză și un efect. S-ar putea foarte bine ca alegerile alimentare presupus mai sănătoase ale sportivilor să influențeze în mod pozitiv abundența bacteriilor benefice din intestinul lor.

Cu toate acestea, „aceste bacterii nu au legătură cu îmbătrânirea cronologică. Ceea ce cred că este o observație destul de interesantă, deoarece înseamnă că aceste bacterii sunt de fapt implicate în îmbătrânirea prin metilare a ADN-ului [îmbătrânirea epigenetică], [și, prin urmare,] nu sunt rezultatul îmbătrânirii [cronologice]”, a declarat Radak.

Cu alte cuvinte, bacteriile inflamatorii, atunci când sunt abundente, sunt legate de îmbătrânirea accelerată.

„Cred că aceste descoperiri sunt importante, deoarece mai întâi trebuie să identificăm relațiile. Și apoi, bineînțeles, dacă le puteți confirma, următorul pas este să modificați [tratați] acest tip de abundență [de bacterii inflamatorii] și apoi să faceți modificări în microbiomul intestinal care să permită, poate, o decelerare a îmbătrânirii și o viață mai sănătoasă”, a spus el.

Echipa lui Radak efectuează în prezent un studiu de urmărire de șase luni în care a modificat microbiomul intestinal al canotorilor cu ajutorul probioticelor pentru a evalua dacă această intervenție afectează în mod direct vârsta biologică.

Se așteaptă ca rezultatele să fie publicate la începutul anului 2024.

Între timp, ei lucrează, de asemenea, la un alt studiu la care participă 60 de campioni olimpici cu vârste cuprinse între 25 și 102 ani, care vizează să exploreze impactul activității fizice timpurii de nivel înalt asupra procesului de îmbătrânire.

Rezultatele preliminare au arătat deja că sportivii de elită au o vârstă epigenetică mai mică decât vârsta lor cronologică, a declarat Radak pentru Euronews Next.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here