O clădire de peste 130 de ani, construită odată cu herghelia de lipițani, a fost transformată în muzeu la Sâmbăta de Jos și redată circuitului turistic. Este școala veche din sat, un imobil amplasat la intrarea în Sâmbăta de Jos, la DN1, o clădire   cu parter și beci, cu  o curte generoasă tocmai bună pentru a găzdui evenimentele comunității locale. Din 2005, când școala s-a mutat într-o clădire nouă, a fost lăsată nefolosită, iar timpul și-a pus amprenta asupra zidurilor, interioarelor și curții. Patru localnici au înființat ,,Clubul Sâmbetenilor“ care s-a îngrijit de acest obiectiv transformându-l în muzeu și într-un loc în care tradițiile locale pot fi readuse în actualitate. Muzeul a fost împărțit în două secțiuni și conține obiecte de patimoniu local donate de săteni. Vizitatorii pot vedea aici obiecte de gospodărie, port popular și obiceiuri tradiționale, o sală de clasă cu materialul didactic folosit cu decenii în urmă, dar și o sală în care au fost expuse obiecte care reprezintă meserii vechi. Aici a fost organizat un atelier de țesături în care femeile pricepute ale satului pot prezenta arta țesutului la război, a croșetatului și tricotatului.

 

,,Primii sâmbeteni care au învățat carte au făcut-o în această clădire, care datează de la 1886. Tot ce se vede acum în clădire datează de atunci, inclusiv dușumeaua. Când Brukenthal a venit la Sâmbăta de Jos  și a înființat herghelia, iar Mariei  Tereza i-a făcut un castel, pentru muncitori a făcut case, o biserică și o școală. Așa se face că acest sat are acum 3 cimitire, unul la biserică, unul în deal, cel vechi, și unul în incinta herghelei unde, probabil, au fost înmormântați oamenii de la herghelie. L-am descoperit din întâmplare. Noi, cei de la Clubul Sâmbetenilor, ne-am organizat abia în iunie și într-o lună  am readus la viață școala veche. Aici, vom avea un muzeu prin care vom promova tradițiile locului, vom amenaja o sală de clasă așa cum era în vremurile trecute, unde se învăța carte, dar va fi și locul în care sătenii se pot întâlni pentru acțiunile comunității. Vrem să transformăm toată această incintă într-un parc tematic destinat oamenilor din sat, iarna să vină la țesut, la povești și la gogoși, iar vara, la distracție“ a spus Gheorghe Pușcașu, președintele asociației ,,Clubul Sâmbetenilor“.

 

Clubul Sâmbetenilor

,,Asociația Clubul Sâmbetenilor are ca fondatori 4 membri: Pușcașu Gheorghe care este președinte, Ioan Vâja– vicepreședinte, Victorița Popa– secretar și Florea Dorina– membru. Scopul nostru este să atragem lângă noi cât mai mulți localnici pentru a ne implica în activitatea satului.  Vrem să devină o tradiție  întâlnirile tematice  de la școala veche din Sâmbăta de Jos“ a explicat Ioan Vâja, vicepreședintele asociației.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here