SURSA: panorama.ro

România se afla pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul copiilor care au vârsta potrivită, dar nu sunt înscriși la școală în ciclul primar, potrivit datelor UNESCO,  arată panorama.ro.

12% dintre copiii români care au vârsta la care cei mai mulți merg la școală nu figurau pe lista de înscrieri a școlilor. Doar Bulgaria stă mai rău ca noi, cu un procent și mai mare, de 15%. De altfel, România și Bulgaria sunt singurele state din UE care înregistrează rate de peste 10% la acest capitol.

Există mai multe posibile cauze care contribuie la acest fenomen. Pe de o parte, cei mai afectați sunt copiii din mediul rural și din medii defavorizate care, din cauza privațiunilor și a condițiilor economice precare, sunt nevoiți să muncească încă de la o vârstă fragedă, în loc să meargă la școală.

Acești copii nu au asigurate nevoile de bază, iar accesul la educație devine un lux pe care multe familii nu și-l pot permite. În acest material interactiv, am abordat pe larg situația discrepanțelor și a inegalităților din punct de vedere al nivelului de trai, la copiii din UE.

Pe de altă parte, o altă posibilă explicație pentru acest procent ridicat este migrația. Chiar dacă acești copii figurează în statisticile populației din România, ei au fost de fapt înscriși la școală în țările în care părinții lor au emigrat, în căutarea unor oportunități de muncă mai bine plătită.

Asta face ca acești copii să nu fie luați în considerare, atunci când se calculează rata de înscriere în ciclul primar.

1 COMENTARIU

  1. Romania intampina unele dificultati in ceea ce priveste inscrierea copiilor la scoala in ciclul primar, conform datelor UNESCO. Aceste dificultati poarta raspunde unor cauze complexe, inclusiv privatiuni, conditii economice precare si migratie. Este necesar ca guvernul sa identifice masuri concrete ce pot fi luate pentru reducerea acestor rate. Acest lucru ar putea ajuta la imbunatatirea nivelului de trai al populatiei si incurajarea accesului copiilor la educatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here